Нено Димов: Североизточна България отговаря на условията за чист въздух

0
Министърът изтъкна, че се очаква следващата година десет български общини да подменят градския си транспорт
Министърът изтъкна, че се очаква следващата година десет български общини да подменят градския си транспорт Снимка: БГНЕС

Целият Североизточен район на България вече отговаря на нормите за качество на въздух, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде БНТ.

По думите му, големите градове като София и Бургас намаляват стойностите на замърсяване на въздуха с всяка година.

Министърът изтъкна, че се очаква следващата година десет български общини да подменят градския си транспорт, като ресурсът за подобряване на чистотата на атмосферния въздух се усвоява добре.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: На 28 май след дълги преговори с ЕК отделихме нов ресурс от около 380 млн. лв. за десет общини, които имат възможност да кандидатстват за смяна на градския транспорт с трамваи, електробуси и тролейбуси и евентуално към края на годината - още 80 млн. за фини прахови частици от битовото отопление за онези общини, които не можаха да кандидастват.

Предстои да се реши на европейско ниво как да се регулира движението на стари автомобили в ЕС, които не отговарят на еко изискванията, като Министерството на транспорта вече поема нужните действия, обясни министър Димов.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари