Нено Димов отива на съд, очакваната присъда е ефективен затвор

3
Делото е безпрецедентно
Делото е безпрецедентно Снимка: БГНЕС

"В най-скоро време спецпрокуратурата ще внесе дело срещу бивш министър по повод водната криза в Перник. Става въпрос за Нено Димов. Делото е безпрецедентно, този бивш министър с още едно лице отиват на съд, но заради огромния обем доказателства делото още се бави. Обвиненията за умишлена безстопанственост, а очакваната присъда е ефективен затвор."

Това каза пред БНТ административният ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова.

Миналата година Борисов е давал обяснения по къщата в Барселона, и наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че при проверката са събрани достатъчно доказателства, че трябва да бъде образувано разследване. Към момента делото е напреднало и се извършват активни действия по разследването, допълни Маджарова.

Кой знае какви драматични неща от закриването на спецпрокуратурата не очаквам да се случат, аз не съм политик, а действащ магистрат. Вероятно като ръководител на спецпрокуратурата ще кажете, че съм пристрастна, но това не е така – прокуратурата работи, и това искане за закриване се случва точно в момент, в който тя постигна отлични резултати. Спецпрокуратурата е структурирана далеч не толкова отдавна във времето – през 2012 г., - това е кратък период от време, допускани са грешни, но има и много правилни и целесъобразни решения, смята ръководителят.

"Ако в определението „бухалка“, което протестните партии дават на прокуратурата, - се има предвид, че в резултат на действията на спецпрокуратурата е решен проблемът с ало-измамите, например, или например постигнатите резултати в корупцията по висшите етажи на властта – да, бухалка сме.

В резултат на действията на Спецпрокуратурата под наказателна отговорност са подведени редица лица и бизнесмени с финансови злоупотреби. Ако прокуратурата бъде закрита, това ще създаде временно затруднение и неминуемо ще доведе до катаклизми, но проблемът за делата в съдебна фаза ще е огромен.

Не съм запозната с идеята на проф. Янаки Стоилов, но искам да кажа, че преди да се извърши каквато и да е реформа, трябва да се направи обстоен анализ, за да се преценят всички рискове".

Относно доклада на ЕС, според който няма достатъчно присъди, Маджарова коментира, че докладът е обективен и реалистичен. „Длъжници сме на бългтарското общество за влезли в сила присъди за престъпления. Но едва от три години спецпрокуратурата е натоварена да се бори с корупцията по висшите етажи на властта1, за последната година на съд са предадени 56 лица, има осъден министър на енергетиката и икономиката, също има и дело срещу зам.-министър. Ако задълженията по борбата с корупцията по висшите етажи бъде върната към другите прокуратури, няма да има добър ефект. България е прекалено малка държава, и ако с тази битка отново се натоварят местните структури, те биха били поставени в условия на зависимост.

Относно добавеното обвинение към останалите на Васил Божков, Маджарова уточни, че бизнесменът е обвинен в ръководство на ОПГ с действия, които са целели да опорочат протестите през миналата година.

Подслушвани политици е нямало. По това досъдебно производство и по други, политици не са подслушвани. Мирни протестиращи граждани също не са подслушвани. За да се пристъпи към използване на СРС, се прави първо анализ на политическата обстановка. Когато е взето решение да се ползват СРС, постъпи информация от всички структури в страната, че Божков е планирал окървавяване на протестите.

Иван Гешев

Иван Гешев не е извършил престъпление с оповестяването на доказателствени средства и факти по различни дела, допълни Маджарска. СМС-име между Бобоков и Узунов бяха оповестени, защото хората са искали да знаят – през годините прокуратурата е била обвинявана, че не е била достатъчно прозрачна.

Прокуратурата не е нахлувала в президентството. На 9 юли миналата година бяха извършени действия по разследването, които според различни доказателства, е трябвало да бъдат извършени именно там. Прокуратурата не е нахлувала по няколко причини: за да извърши тези действия, е имала разрешение от съда. Стриктно спазени от прокурора и следователя са пропускателните режими в президентството. И трето, осъществен е бил нормален диалог с лице, което заема висша длъжност в президентството. Не е имало нищо драматично, Румен Радев има право на своята субективна оценка, категорична бе Маджарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари