Нено Димов изпрати спешно писмо до властите в Румъния

0
Министърът настоя за предприемане на незабавни действия и мерки за спиране на трансграничното замърсяване
Министърът настоя за предприемане на незабавни действия и мерки за спиране на трансграничното замърсяване

Нено Димов изпрати спешно оперативно писмо до Министерството на околната среда на Румъния.

Във връзка с регистрираните на 24 октомври 2019 г. значителни превишения на нивото на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферния въздух в района на Русе, вчера следобед министърът на околната среда и водите Нено Димов изпрати спешно оперативно писмо до Министерството на околната среда на Румъния, както и до всички компетентни румънски институции, включително местните власти, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Димов настоя за предприемане на незабавни действия и мерки за спиране на трансграничното замърсяване на въздуха и прекратяване на вредните практики на изгаряне на стърнища.

След бърза реакция от страна на румънското Министерство на околната среда бяха получени уверения, че непосредствено след получаване на писмото на място са изпратени екипи и са предприети действия пожарите да бъдат изгасени.

Вчера в периода между 17 и 18 часа в пункта за мониторинг на въздуха в Русе бяха отчетени моментни пикови стойности на фини прахови частици 2,5 микрона (ФПЧ2,5), достигащи до 400 микрограма на кубичен метър.

Проверка на РИОСВ - Русе установила, че причината за замърсяването на атмосферния въздух е изгаряне на следжътвени остатъци на терен, източно от град Гюргево, на територията на Република Румъния. По-късно нивата на ФПЧ2,5 намаляха до нормалните за сезона фонови стойности между 20-30 мкг/м3.

Днес автоматичната измервателна станция „Възраждане“ в Русе отчете минимални превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) за 24 октомври. Измерената средноденонощна стойност на ФПЧ10 е 51,55 микрограма на кубичен метър (при норма 50 мкг/м3).

През периода от 17 и 18 часа вчера са отчетени и моментни завишени стойности на други атмосферни замърсители като азотни и серни оксиди и въглероден оксид, но за тях не са превишени средночасовите норми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари