Деси и бебето й са мъртви след серия лекарски грешки

4
Починалата Десислава Манолова остави момиче сираче
Починалата Десислава Манолова остави момиче сираче

"Бях свидетел как Десислава Манолова поиска да й бъде направено секцио по време на визитация на 23 септември 2013 г., но завеждащият й отговори, че това ще се реши допълнително. Не ми е нареждано да извърша оперативно родоразрешение. Ако беше направено секцио още предишния ден, а не д-р Ангелов като завеждащ и дежурен лекар да я оставя без никакви указания, голяма е била вероятността тя да бъде жива и бебето да е с минимални увреждания."

Това заяви пред Апелативния съд в Търново д-р Севдалина Колева. Вчера тя поиска да даде обяснения относно трагедията със смърт на родилка и бебето й, разиграла се по време на нейно дежурство в Габровската болница.

Д-р Колева и бившият завеждащ АГО д-р Димитър Ангелов са подсъдими за причинена смърт поради немарливост и грубо нарушаване на медицинските стандарти.

Двамата лекари си прехвърлят вината за скандалния случай, след като на първа инстанция д-р Ангелов бе осъден на 5 години ефективно и отнемане на лекарски права за същия период, а д-р Колева получи 3 години условно и бе лишена от право да практикува за 3 г.

"Оставиха я да умре насила. На 9 септември й бе термина. По нейни изчисления трябваше да роди между 14-15 септември.Какво чакаха до 26 септември", обърна се към съда бащата на Десислава Николай Манолов, като едва сдържаше сълзите си.

Той съпругата му и мъжът на Десислава Станислав Иванов са частни обвинители в процеса. Защитниците на д-р Ангелов поискаха допълнителна съдебно-медицинска експертиза с участието и на микробиолог, която да изясни, кога е настъпило страданието на плода и къде е входът на инфекцията, причинила сепсис на родилката.

Съдът обаче отказа и се премина към пледоарии. 30-годишната Десислава Манолова и новороденото и момченце издъхнали след серия лекарски грешки, нарушения на медицинските стандарти и бездействие от страна на двамата обвиняеми, сочат общо 3 експертизи, правени по случая. Бременната в 9-ия месец жена е приета в областната болница “Д-р Тота Венкова” на 12 септември 2013 г. след преносване.

Следилият бременността гинеколог казва, че се наблюдават симптоми за остаряване на плацентата, и насочва пациентката си към родилното. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход. Две седмици няма назначен лекуващ лекар, прогноза за раждане и план за акушерско поведение, стана ясно по делото, пише 24 часа.

Така до 25 септември вечерта, когато бременната вдига 39,5 градуса температура, втриса я. Дежурен е именно шефът на отделението д-р Ангелов. Според показанията на друга родилка от стаята на Десислава, той обаче не е преглеждал жената.Тя от дни има възпаление на ръката от абокат.

Всъщност Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица. На сутринта Десислава вече трудно диша. Лекарят вписва в историята на бременността, "за евентуално оперативно родоразрешение" и си тръгва, но поелата дежурството д-р Колева не предприема цезарово сечение. Според нея раждането вече е започнало по естествен път, а високата температура правела евентуална операция "самоубийствена".

Момченцето се ражда в 13 ч. на 26 септември, но издъхва часове по-късно, аутопсията показва дълбока аспирация на околоплодни води. Още на 25 септември изследване показва настъпило страдание на плода.Родилката развива сепсис и умира в университетската болница в Плевен на 4 октомври.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари