Нелегални търговци искат по 200 лева за банка кръв в Русе

2
Хората ги дават, защото са в безизходица в ситуация на извънредно положение
Хората ги дават, защото са в безизходица в ситуация на извънредно положение Видео: Русе Медиа

Апел за кръводаряване към всички българи отправи Здравното министерство, след като през последните дни заради притесненията от коронавирус рязко е спаднал броят на желаещите да даряват.

Всички центрове по трансфузионна хематология в страната трудно осигуряваха кръв и преди тази извънредна обстановка. А тя е нужна, за да бъдат извършвани животоспасяващите операции и спешните медицински интервенции.

От ситуацията сигурно отново ще възползват отново нелегалните търговци на кръв, от които се оплаква и русенецът Ибрахим Мехмедов, предава Русе Медиа.

Мъжът се е върнал от чужбина в началото на месеца заради майка си, която е била в болница в интензивно отделение. Той е поискал да даде кръв, но групата му не съвпадала с необходимата. Веднага бил заобиколен от няколко души от ромски произход, които му поискали 200 лв. за банка кръв.

Дадох ги, защото бях в безизходица, но какви са тези закони, няма ли полиция, не могат ли да ги хванат. Те са все едни и същи хора, играят със списъци“, коментира възмутен мъжът.

За да се пресече тази нелегална търговия и да се помогне на болниците с кръв и кръвни съставки, се призовават българите да дарят безвъзмездно. Екипите в кръвните центрове ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни.

Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им, заявиха от здравното министерство.

Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

Дари кръв – спаси живот!

Повече информация за кръводаряването можете да намерите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари