Некачествено гориво по бензиностанциите скапва двигателите на колите ни

0
Имаме оплаквания от клиенти, които са зареждали на дадена бензиностанция и след това имат проблеми по двигателя, казва собственик на автосервиз
Имаме оплаквания от клиенти, които са зареждали на дадена бензиностанция и след това имат проблеми по двигателя, казва собственик на автосервиз

Имаме оплаквания от клиенти, които са зареждали на дадена бензиностанция и след това имат проблеми по двигателя, казва собственик на автосервиз

Близо 54 000 литра горива са изтеглени от бензиностанциите в страната за първите три месеца на годината. Причината са проблеми с качеството.

Пробите с отклоненията са сравнително малко, според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), предава Bulgaria ON AIR.

"Бяха извършени проверки на 308 обекта и бензиностанции, като бяха взети 438 проби. От тях 245 проби гориво от дизелови двигатели и 180 проби бензин. Установени са общо 19 несъответствия, като от тях 14 са на течните горива и 5 от биодобавка. Като процентно отношение, течните горива - 3,19% не съответстват на изискванията", каза директорът на Главна дирекция "Контрол и качество на течните горива" към ДАМТН Димка Иванова.

Несъответствия в пробите има и при малките, и при големите бензиностанции.

"В България няма проблеми с качеството на горивата, това е многократно доказвано от ДАМТН. Случват се отклонения, но това не са по големите вериги, тъй като всички членове на Петролната и газова асоциацията имат вътрешни системи за контрол. Проверяваме качеството на дизела и бензина по всички критерии и то съответства с всички общоприети европейски практики", настоя главният юрист на Петролната и газова асоциация Светослав Бенчев.

По думите му проблемите, които се наблюдават при пробите, са предимно свързани със смесването на партиди бензин и дизел, превозване в един и същи камион.

Александър Николов е собственик на автосервиз. Той споделя, че все по-често получава обаждания от клиенти, които са заредили автомобила си с некачествено гориво.

"Имаме оплаквания от клиенти, които са зареждали на дадена бензиностанция и след това имат проблеми по двигателя", заяви той, като допълни, че това може да намали "живота на двигателя".

Специалисти препоръчват смяна на филтри и масло на 10 000 км заради некачественото гориво по бензиностанциите у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    В БГ няма нищо качествено
    ОМВ гаранция за всеки литър на газ градско 15 лятото,а от Лукойл 11 литра
  • 4
    3
    Анонимен
    Наследство от комунистическа търговия с обем на горивата смисъл доставено толкова наличност повече за единица време като от колонката са заредили най малко 100 автомобила !! Не е тайна че Българският бензинджия е факир ! Какво се учудвате нищо ново !!
  • 12
    2
    Ха ха
    Ако мислите за хората е редно да се знаят бензиностанциите.
  • 10
    1
    Сашо
    Като ни е толкова качествено горивото защо в западна бензиностанция заредя ли колата ми харчи 5,5 л., заредя ли тук харчи най-малко 7.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари