Неизгорелите останки на "Прогрес МС-21" паднаха в Тихия океан

1
Авариралият кораб се разкачи от Международната космическа станция в събота
Авариралият кораб се разкачи от Международната космическа станция в събота

Авариралият кораб се разкачи от Международната космическа станция в събота

Авариралият кораб "Прогрес МС-21", който се разкачи от Международната космическа станция (МКС) в събота, е потопен в неплавателната част на Тихия океан, съобщи Роскосмос, цитиран от ТАСС и БТА.

"Прогрес МС-21" беше свален от орбита, навлезе в атмосферата и се разруши. Неизгорели елементи от конструкцията му паднаха в непроходим район в южната част на Тихия океан", съобщи Роскосмос.

След разкачването на кораба от МКС вчера, космонавтите го завъртяха с дистанционни команди, за да направят снимки и видеозаписи на предполагаемото място на повредата. Тъй като наземните специалисти не откриха външни повреди, беше взето решение да се отложи извеждането на "Прогрес МС-21" от орбита, докато бъде решено дали той да бъде скачен отново с МКС за търсене на повредата, или да бъде изведен от орбита и да изгори.

След направения анализ държавна комисия реши да изведе "Прогрес МС-21" от орбита и неизгорелите му части да бъдат потопени в Тихия океан днес.

На 11 февруари изтече охладителна течност от системата за топлинен контрол на космическия кораб "Прогрес МС-21". От съображения за безопасност той беше изолиран от общия обем на станцията, а екипажът на МКС продължи да работи както обикновено. Роскосмос създаде извънредна комисия, която да установи причината за инцидента.

Товарният космически кораб "Прогрес МС-21" пристигна на МКС през октомври 2022 г. Той достави на МКС повече от 2500 кг товари - гориво, вода, азот и различно оборудване и материали, като дрехи, храна, пресни продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари