Неиздавана музика на Марвин Гей се пази в Белгия

0
Музиката му се стриймва и копира дигитално около 20 милиона пъти месечно 40 години след смъртта му
Музиката му се стриймва и копира дигитално около 20 милиона пъти месечно 40 години след смъртта му Снимка: Marvin Gaye / Facebook

Музиката му се стриймва и копира дигитално около 20 милиона пъти месечно 40 години след смъртта му

През последните четиридесет години интересът и популярността на Марвин Гей са като на малцина други творци като Елвис или "Бийтълс", съобщи Би Би Си.

Кариерата им започва, когато записите са само на винилови плочи, преминава през ерата на аудио касетите и компакт дисковете и сега продължават да се радват на интерес и в епохата на дигиталния стрийминг.

Минаха 40 години, откакто Марвин Гей почина в Лос Анджелис, застрелян от баща си при бурен семеен скандал. Но музиката му се стриймва и копира дигитално около 20 милиона пъти месечно, а класическият му дует с Тами Терел Ain't No Mountain е стриймвана над един милиард пъти.

Затова може да се очаква, че стойността на аудио касети с неиздавани досега записи на Марвин Гей ще бъде огромна, съобщи Би Би Си, предаде БТА.

Те са част от съкровищница от материали, свързани със звездата, която стои скрита в Белгия над 40 години, но която вероятно предстои да намери място в медийните заглавия.

Белгийската връзка в историята на Марвин Гей е известна. Докато живее в Лондон, той става силно зависим от кокаина. По това време се среща с белгийски промоутър в нощен клуб. Седмица по-късно се свързва с него и се мести да живее в крайбрежния град Остенде. Не би било преувеличено да се каже, че това преместване спасява живота му. Марвин Гей влиза отново във форма, спортува и кара колело по брега на Северно море, завръща се в студиото и записва един от големите си хитове Sexual Healing.

Известно време живее в дома на белгийския музикант Шарл Дюмолен. Колекция от сценични костюми, нотни тетрадки и аудио касети днес е притежание на семейството на белгийския музикант. Би Би Си разкрива интригуващата възможност, че Марвин Гей вероятно е записал нечувана преди музика в този период, която е стояла скрита в Белгия повече от четиридесет години.

Белгийският адвокат Алекс Трапание, който е бизнес партньор на семейството на Дюмолен, няма съмнения, че съдбата на колекцията и притежанията на Гей, както и на нечуваната досега негова музика, тепърва предстои да се реши. Пред Би Би Си той обяснява ексклузивно, че тя принадлежи на семейството, защото е оставена в Белгия преди 42 години. Марвин им я е оставил и е казал - правете с нея, каквото решите. И повече не се е върнал. Това е важно, казва адвокатът.

Решението на Марвин Гей да подари тези материали на Шарл, който умира през 2019 г., изглежда означава, че колекцията принадлежи на семейството на Дюмолен. В Белгия има закон, според който всяка собственост, независимо как е придобита, става безспорно твоя след период от 30 години. Но белгийският закон не се отнася до интелектуалната собственост, пише Би Би Си. Така адвокатът и белгийското семейство може да останат собственици на лентите, върху които е записана музиката, но без право да я издават. А наследниците на Марвин Гей в САЩ, които имат теоретично правото да издават музиката, да нямат достъп до нея, защото не притежават касетите.

Според адвоката е очевидно, че е необходим компромис. Важно е как децата на Марвин Гей – Марвин Трети, Нона и Франки, както и управляващите наследството му, биха реагирали. Пред Би Би Си адвокатите на две от трите деца на изпълнителя казват, че те знаят за съществуването на белгийската колекция и е възможно да предстоят преговори, но те още не са започнали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари