Недвижимите имоти ще продължат да поскъпват

4
Бум на продажбите, повечето от купувачите търсят двустайни, тристайни жилища
Бум на продажбите, повечето от купувачите търсят двустайни, тристайни жилища Снимка: Dunavmost

Бум на продажбите, повечето от купувачите търсят двустайни, тристайни жилища

Коронавирусната криза се отрази във всички сфери на бизнеса, но брокерите на недвижими имоти отчитат ръст в търсенето и продажбата на жилища, особено в по-големите градове и в курортните селища в България.

Според тях има няколко причини за това, но основното е, че се връща доверието към пазара на недвижими имоти в страната. Има сериозен интерес към обезценените ваканционни имоти, предлагани на пазара предимно от чужденци, които бързат да продават собствеността си тук, и то на цена дори под нейната себестойност. Причината – затрудненото придвижване в условията на пандемия.

Основните купувачи сега са българи, живеещи в България или чужбина, които инвестират спестяванията си в недвижима собственост, която да отдават под наем, или пък да използват като ваканционно жилище на морето през лятото.

Пазарът на недвижими имоти не само че не пострада от Covid пандемията, но напротив – разви се доста ускорено. Очаква се и занапред търсенето да е голямо, пазарът – стабилен, ипотечното кредитиране – достъпно, а цените да продължават да растат“, коментира пред Радио София Жана Стойчева, мениджър на imoti.net.

По думите ѝ не може да се говори за „балон“ в сектора, защото интересът към имоти е огромен – дали защото хората искат да инвестират спестяванията си, дали защото предстои влизането на страната ни в еврозоната.

Всичко това се наблюдава не само в София, а навсякъде в България, допълни Стойчева.

Във ваканционните селища преобладаващите купувачи също вече са българите. И не говорим само за черноморските курорти, а и за планинските.

В началото на 2021 г. най-голямо поскъпване се констатира на вторичния пазар. Строителните материали през последните месеци поскъпват със сериозни проценти и това обуславя по-високите цени и при новото строителство, потвърди Жана Стойчева.

Данните на имотния пазар показват, че има завишен интерес към близки до градовете къщи – до София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и други.

Повечето купувачите търсят двустайни, тристайни жилища.

В София най-предпочитани са южните квартали, въпреки че някои от тях се презастроиха. В името на по-просторни апартаменти някои са склонни да инвестират и в не толкова привлекателни квартали. Гаражът и паркомястото вече се смятат за задължителни, а не екстра към имота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари