Недоволството на "Кулата" може да прерасне в блокиране на движението

1
Чакащите камиони минават четири километра за 7 часа
Чакащите камиони минават четири километра за 7 часа Снимка: Кадър от Nova

Сериозни загуби и неустойки търпят малките фирми за товарни превози заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони на граничния пункт „Кулата - Промахон“.

Недоволството ескалира и може да прерасне в спонтанно блокиране на движението на българска територия.

От два дни с решение на гръцките здравни власти антигенни тестове за коронавирус се правят и на всички шофьори на тежкотоварни камиони.  Пробите се взимат на  границата от 7 сутринта до 22 часа, а през нощта тестове не се правят. 

Четири километра ги минах за 7 часа, през деня – от 8 до 10 вечерта, не минават повече от 20-30 автомобила в Гърция, товарни“, каза заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работници  Веселин Дангов, предава БНР.

Дангов твърди, че има дискриминационно отношение към превозвачите:

По това време минават бусове с гастарбайтери-българи, леки коли. Хората, които се занимават с тестовете, обръщат внимание на тях и на ТИР-овете. Правят тестове, но на товарните автомобили са най-малко. Единствено на „Кулата“ е това – този парадокс, който няма аналог“

Според превозвачите това е поредното нарушение на европейското споразумение за зелени транспортни коридори от страна на Гърция.

Заради липсата на  адекватна реакция от българската държава може да се стигне и до спонтанно  блокиране на движението преди Кулата, предупреди Веселин Дангов:

Само за 2 часа и ще кажат: да, бе, да, оставете ги, товарните автомобили не подлежат, защото има закон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Детство прекарано в Перник се брои за военна служба!

Харесай Дунавмост във Фейсбук