Недоволство сред русенци: Защо румънците влизат свободно у нас, а българите-не

6
Обяснението на властите е неприемливо, смятат положението за чиста дискриминация
Обяснението на властите е неприемливо, смятат положението за чиста дискриминация Снимка: БГНЕС

Обяснението на властите е неприемливо, смятат положението за чиста дискриминация

Вълна от обществено недоволство се надигна сред русенци, а и останалите български граждани, след новата заповед на служебния здравен министър.

С нея от днес, 27 май, румънските граждани, пристигащи от Румъния, могат да влизат в България през всички гранични контролно-пропускателни пунктове, без да е необходимо да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, сертификат за ваксинация или положителен резултат, удостоверяващ преболедуване.

В същото време българските граждани, които се връщат в родината си през Румъния, подлежат на ограничения. За русенци например мечтаното кафе в Букурещ, посещение на Термите или шопинг по магазините се оказват сложно нещо. След като в Румъния вече се влиза свободно откъм България, очакванията бяха да се разхлабят реципрочно мерките. Това бе направено, но само за румънците, а българите се поставят под 10-дневна карантина при връщането си в България, макар и само за няколко часа отсъствие, пише Русе Медиа.

За да са освободени от карантината, те трябва да покажат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, или бърз антигенен тест, направен до 48 часа. Другият вариант е да представят ваксинационен сертификат след 14 дни от последната доза, или документ за преболедуван коронавирус. Ако нямат нито един от тези документи, могат да се спасят от карантината, като си направят до 24 часа отрицателен PCR тест или бърз антигенен тест.

Обяснението на властите за новата заповед е, че това се прави, за да се спаси туризмът и да се насърчат румънците да идват в курортите ни, не е приемливо за българите. Според много от коментарите това си е чиста дискриминация, има и призиви за отмяна на това разпореждане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари