Недоказани обвинения разбиха живота на двама мъже от Велики Преслав

0
Мъжете осъдиха прокуратурата за 10 000 лева обезщетения
Мъжете осъдиха прокуратурата за 10 000 лева обезщетения

Недоказани обвинения разбиха живота на двама мъже от Велики Преслав.

Съпругата на Т.Т почива, а на Д.Д. го напуска. Мъжете останали и без работа, а мълвата в малкия град им създала неудобства. Освен това не са можели да отидат на лов, тъй като оръжията им са били отнети по време на дългогодишно разследване срещу тях.

Те са били обвиняеми в продължение на 2 г. и пет месеца, а после наказателното постановление срещу тях било прекратено. Успяват да осъдят прокуратурата да им изплати по 5 000 лв. обезщетения на всеки.

Исканите суми от Д.Д. и Т.Т. били двойно по големи, но Районният съд в град Велики Преслав оценил на толкова понесените морални вреди, пише Труд.

От ноември 2013 г. Т.Т., който работел като шофьор на камион в кариера, бил обвиняем, че откраднал 60 литра дизелово гориво от шефа си. Държал в дома си над 300 литра ракия и коняк без бандерол, и участвал в бракониерски лов на кошута. Пак от същата дата Д.Д., който работел в бутилков цех на винпром, бил обвинен, че отнел вино и ракия за 714 лв., държал в дома си акцизни стоки без бандерол, участвал и в бракониерство. На 17 март 2016 г. наказателното производство срещу двамата било частично прекратено с прокурорско постановление и досъдебното производство било изпратено на Митница-Варна за търсене на административна отговорност.

За това време обаче обвиняемите били с отнето оръжие и не можели да ходят на лов, в малкия град се разчуло за обвиненията, те изпитвали неудобство. Напуснали работните си места. Изтъкват, че съпругата на единия починала, а на Д.Д. го напуснала. Завърнала се с детето след сваляне на обвиненията.

От прокуратурата са оспорили претенциите на двамата като неоснователни, недоказани, а искът е определен като изключително завишен.

Според съдебното решение освен обезщетенията, прокуратурата трябва да заплати на двамата потърпевши и делодовни разноски – по 558 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Шумен.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари