Недко Недев - българският вълк от Уолстрийт

0
По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. и до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса
По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. и до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса

"Станах милионер от борсови спекулации на 26 години, на 36 бях затворник. Купонясвах като рок звезда, живях като крал и едва оцелях. Тази книга е историята на възхода и падението ми като легендата на американския предприемач".

Това пише в автобиографичния си роман Джордан Белфърт, основателят на скандално известната инвестиционна компания "Стратън Оукмънт", наричан Вълка на Уолстрийт.

Дали 38-годишният Недко Недев, разследван заради пазарни манипулации на "Уолстрийт", ще напише книга в затвора или извън него? Предстои да видим, пише Стандарт нюз

Българските власти са арестували Недко Недев заради започнало срещу него разследване от Федералния съд в Манхатън в САЩ за пазарни манипулации на "Уолстрийт" за $400 млн., включващи акции на компанията Avon, съобщава агенция MarketWatch. Недев е заплашен от тежка присъда заради неговия опит да манипулира борсата. От българското държавно обвинение официално потвърдиха за ареста.

Върховна касационна прокуратура (ВКП) е задържала вчера за 72 часа Недко Недев по молба на съдебните власти на САЩ. На 9 март във ВКП е постъпила молба за правна помощ от Щатите заради разследване за компютърни измами срещу Недев. Освен задържането в молбата се настоява също за претърсване на адреси в София и изземване на вещи. Недев е бил задържан на 10 март, три апартамента в София са били претърсени, а от тях са иззети компютърни конфигурации и документи

На 9 февруари обвинителен акт за извършени престъпления от Недко Недев е бил внесен във Федералния районен съд за Южния район на Ню Йорк, посочват от прокуратурата. Обвиненията, описани в осем пункта, представляват борсова измама, измама по пощенски път, квалифицирана кражба на самоличност и измама във връзка с търговска оферта. За шест от обвиненията в закона са предвидени максимум 20 години затвор, а за другите две - по още две години, които се налагат отгоре върху това, което прецени съдът по останалите. Ако бъде признат за виновен, може да му бъде и наложена и глоба до 5 млн. долара.

Материалите по преписката са изпратени на Софийската градска прокуратура - за продължаване на екстрадиционното производство.

По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. и до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса посредством две публично търгувани фирми - Rocky Mountain Chocolate Factory (посочена като "Rocky Mountain") и Avon.

Недев изкуствено вдигал цените на акциите и повишавал обменната активност на акциите на двете посредством фиктивни търгови оферти за двете фирми. Тези фалшиви търгови оферти Недев подавал публично в Комисията за ценни книжа и обмен на САЩ.

В допълнение на манипулирането на борсата посредством Rocky Mountain и Avon, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на Tower Groupкато и е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп, според обвинението.
Недев има българско и американско гражданство. Ако бъде признат за виновен, той ще трябва да излежи по 20 години в затвора за всяко обвинение

"Ако манипулирате щатския пазар на ценни книжа чрез дезинформация и лъжи, независимо дали от Ню Йорк или България, както се твърди, че Недев е направил, ще бъдете подведени под отговорност", коментира адвокатът от Манхатън Прийт Барара.

Сделката с "Avon products" придоби широка популярност през май м. г. Тогава фирма, наричаща се PTG Capital Partners, предложи да купи козметичната компания за три пъти по-висока цена от пазарната й стойност. Акциите на компанията поскъпнаха с 20% след фалшивото съобщение. След като от "Avon" официално опровергаха съобщенията, цената на акциите й спаднаха близо до предишните си нива.

Мистериозният кандидат-купувач PTG Capital Partners бе внесъл съобщение в щатската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC), че купува Avon срещу 18.75 долара за акция. След разпространяването на новината около 69.5 млн. акции на компанията смениха собственика си, като цената им достигна пик от 8 долара

Според обвинението Недев е диктувал и покачването на офертата за "Rocky Mountain" през декември 2012 г. чрез компанията PST Capital Group Ltd, като е осигурил увеличение на акциите на компанията с 4.6 процента.

Според американската прокуратура през май 2014 година 38-годишният българин е предприел стъпки да насърчи "Евроинс Иншурънс Груп", подразделение на "Еврохолд България" АД, да отправи оферта за закупуването на друга компания - Tower Group International. След това Недев е закупил акции на Tower, които в резултат на фалшивата информация за предстоящото й поглъщане са нараснали за кратко с близо 33%.

"Разкритията на американската прокуратура показват, че лицето Недко Недев се е отнесъл недобросъвестно към "Евроинс иншурънс груп" и нейните акционери. Компанията ще проучи възможностите да предяви съдебен иск срещу Недко Недев, в случай че обвиненията срещу него бъдат доказани", се казва в официална позиция на застрахователна компания.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари