Не слагайте точка във вашите СМС-и

2
Текстовите съобщения сега са преобладаващ  начин за комуникация за повечето хора на възраст под 50 години
Текстовите съобщения сега са преобладаващ начин за комуникация за повечето хора на възраст под 50 години

Искате ли вашият партньор да повярва, че наистина искате да се срещнете за вечеря и просто невинно закъснявате?

Искате ли сестра ви да повярва, че наистина не знаете какво се е случило с любимия и костюм? Тогава, може би, трябва да премахнете такива пунктуационни знаци като точка и запетая от вашите текстови съобщения, пише ДРУГИТЕ НОВИНИ

Текстовите съобщения сега са преобладаващ  начин за комуникация за повечето хора на възраст под 50 години. Според ново изследване, публикувано в списание “Компютрите в поведението на човека”, то начинът, по който оформяте вашите текстови съобщения, не само показва нивото на вашата грамотност, но също така и дали сте искрен. По-специално, когато става въпрос за точката в SMS-а.

Ново проучване

По време на  проучване, проведено от изследователи в Binghamton University, 126 студенти трябвало да прочетат серия от текстови съобщения и бележки на ръка, а след това да оценят искреността им по  скала от 1 до 7. Установено е, че съобщенията, които завършват с  точка, се оценяват като по-малко искрени от тези, в които тя липсва.

За да определят това, изследователите поставили  участниците в ситуация с прости разговори. Всяка  такава обмяна на съобщения включвала покана, формулирана като въпрос, например, “Искаш ли да отидем на кино?” Отговор били думите “да” или “Разбира се.” Интересното е, че когато точката липсвала в  ръкописните бележки, тя се възприемала  като  неграмотност. Но когато липсвала в текстовите съобщения, участниците в проучването  оценявали това  като искреност.
 

За какво използваме точка

Точката е един от първите препинателни знаци, тя е напълно неутрална и служи за отбелязване на края на фразата. Въпреки това, с течение на времето, заедно с развитието на нашите умения за комуникация, тази простота отстъпва мястото на по-фин подход. През 2013 г. е проведен тест, според който точката в текстовите съобщения се възприема като проява на агресия.

Така че сега тя може неприятно да изненада получателя, ако се окаже в  средата на неформален  текстови разговор. И, което е изненадващо, води до скептицизъм. Това обяснява защо хората използват толкова много удивителни знаци. Винаги има риск, текстовите съобщения  да предават  раздразнение или сарказъм, затова хората използват удивителен знак за да  се уверят, че са разбрани правилно.

Как се интерпретират възклицателните знаци?

Сега учените продължават да провеждат подобни  проучвания за да  определят как възклицателните знаци влияят на тълкуването на текстови съобщения. Въпреки че е твърде рано да се правят окончателни заключения, тези знаци се използват за да се демонстрира повече искреност.

Източник: ДРУГИТЕ НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари