Не подавай сол и не чисти в петък: Поверия за щастие и нещастие

5
Кои са най-разпространените суеверия на Балканите
Кои са най-разпространените суеверия на Балканите

Поверията на Балканите имат столетна история

Поливате ли вода, когато някой тръгва на път? А чукате ли на дърво, "за да не чуе дяволът"? Стряскате ли се, когато черна котка ви пресече пътя? За някои от най-известните поверия и суеверия на Балканите пише Дойче Веле

Това са все поверия или суеверия, които имат столетна история. В дъното на всяко такова поверие или суеверие може би се крие конкретна история, но най-важното всъщност е друго: те помагат на хората да овладеят страховете си пред неизвестността, да си дадат обяснение за непонятни или просто случайни събития, да се опитат чрез ритуални действия да повлияят върху съдбата и бъдещето. И в крайна сметка създават чувство за общност – общност в страховете и в ритуалите срещу тях.

На Балканския полуостров поверията и суеверията играят същата роля и в много случаи не признават държавните, религиозните и езиковите граници. В интернет можете да откриете списъци със стотици поверия и суеверия, които и до днес поставят своя отпечатък върху всекидневието в Турция – защото тъкмо там дори много съвременни хора все още са особено склонни да им вярват. Но редица от тези поверия и суеверия ще срещнете и другаде на Балканите – в България, Гърция, Северна Македония или в Сърбия.

Не си оставяй чантата на пода!

За едно такова много разпространено суеверие разказва например турската авторка Наз Кючюктекин пред австрийския вестник „Курир“:

Как да бъдем щастливи

Майка ми винаги ми се кара, когато си оставя чантата на пода, защото така никога нямало да имам пари. Но ако вместо това всеки път ми беше давала по едно евро, сега тъй или иначе нямаше да имам никакви финансови грижи.“

Ако те сърби ръката

Според друго турско поверие, ако те сърби дясната ръка – ще ти вземат пари, но ако те сърби лявата – ще получиш пари. И понеже стана дума за сърбеж: не само в Турция вярват, че ако те сърби носът, значи говорят за тебе. Лелята на Наз Кючюктекин пък твърдяла още, че който носи костилка от фурма в портмонето си, ще забогатее. А в цялото семейство царяло убеждението, че да си режеш ноктите през нощта носи нещастие и съкращава живота.

Какво ще е бебето

Наз Кючюктекин разказва и за други поверия и суеверия, които със сигурност ще прозвучат познато на хората в България. Например: „Когато на една бременна жена ѝ се яде сладко, бебето ще бъде момче. Ако обаче ѝ се яде кисело – най-вероятно ще е момиче.“ За бременните жени са се вкоренили още десетки суеверия, например: ако бременната гледа грозни неща, то и бебето ще бъде грозно.

Полей ми вода!

А знаете ли защо се полива вода: преди дълъг път, на младеж преди казармата, на ученик в първия учебен ден? За да му „върви по вода“ – тоест, всичко да става без търкания, а въпросният човек винаги да се завръща здрав и читав у дома, както е кръговратът на водата.

И още едно „защо“: между приятели на Балканите се разменят поне по две целувки по бузите, но какво е обяснението? Еднократната целувка била самотна, самотен щял да остане и човекът, който целува само веднъж – това гласи поверието.

Къде ти е хвърлен пъпът?

И още за целувките: според турското поверие, не бива да се целуват крачетата на малко бебе, защото това щяло да му донесе нещастие. Добрата новина гласи обаче: където хвърлиш пъпа на новороденото, там ще му е професионалната съдба – затова в Турция особено често хвърлят пъпа в болница, та да стане бебето доктор. Канонът на турските суеверия забранява още да мерите ръста на малкото дете, понеже то щяло да спре да расте. Ако прекрачиш над дете (а дори и над млад човек) - той също нямало да расте повече.

Против уроки

Уроки носи и друго „неправилно“ действие в зората на брака: ако женихът види сватбената рокля на невестата си още преди официалното бракосъчетание. А за следващото всички се сещат: който от бракосъчетаващите се по време на церемонията настъпи първи другия по стъпалото, той ще командва в семейството.

Символи на късмета и щастието

И понеже стана дума за уроки и предизвестено нещастие – ето от интернет портала „Да учим турски“ накратко само няколко измежду стотиците такива прокоби, на които вярват много хора в Турция и другаде на Балканите:

- Събути обувки или чехли нагоре с подметката носят нещастие.

- Черна котка да ти мине път – също.

- Счупеното огледало пък съвсем прецизно отмерва седем нещастни години.

- Лошо е да се подават от ръка на ръка: нож, ножица, сол.

- Ако нощем си свирукаш в гората – викаш дявола.

- Нощем зло вещае и крясъкът на кукумявката. Същото важи и за граченето на гарваните, обаче без оглед на часа от денонощието. А когато петлите кукуригат нощем извън обичайния си график – това пък било на война.

Не се бръснете в петък!

Мъже, никога не се бръснете в петък, понеже това също носи нещастие, твърди друго турско суеверие. А следващото препоръчва на жените да не премитат пред вратата след залез слънце – по същата причина. Те не биват и да чистят къщата в петък, а особено противоречиви са календарните суеверия за прането: човек трудно може да се оправи дали не бива да пере в събота, във вторник или в неделя.

А какво предсказват картите?

А по въпроса за плюенето, народните поверия неволно изпълняват и важна културна и хигиенна функция. Защото предупреждават, че беди очакват онези, които плюят: на кръстопът, на улицата или пък във водоизточници. Ето едно суеверие, което биха приветствали и днешните общински власти и всички модерно мислещи хора, без оглед на вероизповедание или липса на такова. (В същото време обаче друго суеверие препоръчва да плюеш три пъти през рамо срещу лош късмет…)

И накрая: Знаете ли защо според турците котката никога не пада по гръб? Ами защото техният светец Али я е погалил по гърба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари