Не може да има плажове на река Дунав

0
Реката е прекалено опасна с подводните си ями и течения
Реката е прекалено опасна с подводните си ями и течения Видео: БНТ

По Дунав не може да има регламентирани плажове.

От една страна има законови пречки, а от друга – реката е прекалено опасна с подводните си ями и течения, казаха от Община Русе, предаде БНТ.

Има вариант да се направи плаващ басейн, какъвто е съществувал преди години, но за това е необходима сериозна инвестиция.

В района на Русе има няколко плажа, но всички те са забранени за къпане и са неохраняеми. Въпреки че за по-малко от месец трима души се удавиха във водите на Дунав при остров Люляка, хората продължават да ги използват.

Корнелия Маринова: „Когато се изтегли водата, ходим на Люляка. Там е много хубаво за плаж. Трябва да има спасител, Общината трябва да плаща.”

Законът обаче не позволява в заливна зона, каквато е брегът на Дунав, да има плаж. Реката крие и много рискове.

Спасимир Димитров – директор на Дирекция „Обществен ред и сигурност: „Много подводни ями, водовъртежи, мътност на водата, която не позволява при нещастен случай бързо да бъде открит пострадалия.”

За да няма недоволни, единственият вариант е да се изгради плаващ басейн, какъвто е имало през 30-те, а после и през 70-те години.

Спасимир Димитров: „Представлява едно плавателно средство, което за разлика от Дунава, има дъно и просто през него преминава дунавска вода.”

Засега обаче инвеститор няма. И тези, които влизат в река Дунав, ще трябва да разчитат само на късмета си.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари