Не излизайте навън без причина. Ще имате скъпа среща с полицай

5
Десетки глоби от по 5 хиляди лева са наложени само в последните дни в София, Пловдив и Варна
Десетки глоби от по 5 хиляди лева са наложени само в последните дни в София, Пловдив и Варна Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски за първи път каза на глас това, което много други си мислят - че реалният брой на заразените вероятно е много по-голям от установените. Той предложи да смятаме по 5,5, за да получим верния отговор.

До сутринта в понеделник официалният брой на заразените в България е 354. По формулата на Мутафчийски това означава, че реалният брой е около 2 хиляди.

В София беше арестуван първият гражданин, който е нарушил карантината. Той може да получи до 5 години затвор, както предвижда новият текст от Наказателния кодекс.

Полицията масово проверява за разходки в парковете в големите градове. Десетки глоби от по 5 хиляди лева са наложени само в последните дни в София, Пловдив и Варна. Властите обещават още по-строги мерки.

В края на миналата седмица броят на поставените под карантина българи беше 24 хиляди. Държавата ще тества стотици хиляди през месеците април и май, за да има информация как се движи пандемията.

Болниците са разделени на два вида - за по-леки случаи и за пациенти в по-тежко състояние.

Хората в кризата

"Казаха да се изследваме на частно". Как властите реагират на съмнение за COVID-19. Полина Паунова разказва една история от София. Припомням ви какви са стъпките, ако се усъмните, че сте заразени.

Отрязък S. Какъв е новият ред за лекарствата на хронично болните и защо не се прилага - Йовка Димитрова разказва този случай, който засяга много хора.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Очаква се днес Министерският съвет да реши как точно ще стига до фирмите обещаната помощ за заплати по формулата 60/40. Първоначалната подкрепа от държавата ще е в размер на 1 милиард лева, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

В САЩ Камарата на представителите одобри, а президентът Доналд Тръмп подписа финансов пакет на обща стойност 2.2 трилиона долара за подкрепа на хора и фирми.

Заразата по света

По света броят на заразените вече е над 700 хиляди, расте обаче и броят на оздравелите - над 150 хиляди. 

От няколко дни Китай не обявява нови случаи на заразени с COVID-19. Дали обаче може да се вярва на Пекин? Препоръчвам ви този анализ по темата на Капка Тодорова в Клуб Z.

Великобритания се отказа от по-либералния си подход. Случайно или не - в този момент и премиерът Борис Джонсън се оказа заразен. По-интересно обаче е кое доведе до този обрат в Лондон - Борис Митов обяснява.

Европейският съюз не постигна съгласие за т.нар. корона облигации - т.е. финансов инструмент, с който страните да вземат заедно дълг за справяне с кризата.

И докато всички се занимават с пандемията, ЕС официално реши да започне преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. От петък пък НАТО има още един член и това отново е Северна Македония. Добредојде!

И още нещо, което не бива да пропускаме покрай вируса. По това време на годината, преди 77 години, България е подканена да предаде на нацистка Германия еврейското население. Стефан Дечев припомня фактите - кой какво направи, за да останат живи евреите в днешна България.

И две препоръки

„Ето ви я Европа на отечествата“, „ето ви я нелибералната демокрация“, „ето ви го по-строгия ред“. Харесва ли ви?” Въпросът задава проф. Калин Янакиев в текста си в портал Култура.бг, който е по повод “модата” за всичко да се обвинява ЕС, либералната демокрация и глобализацията.

И за финал - д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, които доброволно влязоха в изолатора на "Пирогов". Теодора Бързакова разказва тяхната история. Предупреждавам ви - ще се влюбите. Направихме и видео разговор с тях, който може да видите тук. Те са Човек на деня на Свободна Европа. Стойте си вкъщи. Хубав ден.

Иван Бедров / Свободна Европа

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари