Не достигат паркоместата за инвалиди в Русе

0
Паркоместата за инвалиди са малко и не са добре разпределени
Паркоместата за инвалиди са малко и не са добре разпределени Снимка: Dunavmost

В Международния ден на хората с увреждания говорим отново за техните проблеми.

Паркоместата за инвалиди в Русе са малко и не са добре разпределени, оплакват се хора с физически затруднения, а това ограничава и без това затруднения достъп до институциите. От община Русе обясниха, че те могат да определят паркоместата за инвалиди само на общински терени, но не и в частни имоти, било те и на обществени места. предаде БНТ.

Лора Иванова е с протези и на двата крака, но въпреки всичко не се предава. Шофьор е от 35 години и то със златен талон. Често и се налага да ходи до здравни заведения, до различни институции. Но не винаги намира къде да паркира, въпреки облекчения режим за хората с двигателни проблеми.

Лора Иванова: Пред окръжна болница няма място за инвалиди на паркинга. Или можеш да стоиш едни час, но ти имаш работа 2-3 часа. Ето тук сме пред Социални грижи - няма инвалидно място. Не е каприз, а просто е нужда. Пред банките няма инвалидни места.

Даже се е случвало „паяк" да ѝ вдигне колата и да си плати, за да я прибере.

От Община Русе казаха, че на всички общински паркинги в града, според капацитета им, има места, определени за инвалиди. По молба на граждани са одобрени още 600 места в околоблокови пространства. Общината обаче не може да определя паркоместа на чужди терени.

Кремена Минева - началник отдел „Транспорт" в Община Русе: Специално за района на Първа поликлиника, там теренът е техен и съответно решенията за осигуряване на такива паркоместа е на ДКЦ1. В близост има общински паркинг, бившия Пети полк, където са сигнализирани такива паркоместа.

А след като екипът ни сигнализира Общината, от отдел „Транспорт" се ангажираха да предложат пред офиса на Социално подпомагане да се разчертае паркомясто за инвалиди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари