Националното сдружение на общините: Ние не искаме да оцеляваме, искаме да се развиваме

1
За своите капиталови инвестиции общините ще продължат да разчитат основно на европейски средства, каза Силвия Георгиева
За своите капиталови инвестиции общините ще продължат да разчитат основно на европейски средства, каза Силвия Георгиева Снимка: БГНЕС

За своите капиталови инвестиции общините ще продължат да разчитат основно на европейски средства, каза Силвия Георгиева

"Общините участват в подготовката на Бюджет 2023 още от февруари миналата година. Числата в представения проект на бюджет не са непознати за нас. Не сме изненадани от тях. Първоначалната ни оценка за общата рамка, която касае общинските бюджети, е приемлива."

Това каза в интервю за БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Голяма част от предложенията на НСОРБ са били приети и включени в проекта за държавен бюджет, уточни тя.

Има ресурс за компенсиране на минималната работна заплата в местните дейности, даде пример Георгиева. Досега разликата от 710 до 780 лева е била финансирана от собствени приходи на местната власт, като са били отлагани други разходи, основно инвестиционни.

През 2022 г. 410 милиона лева от бюджета на МРРБ са били дадени на общините за проекти за улици, ВиК и общински пътища. "Тези инвестиции вече вървят, изпълнителите са на терен, улиците са разкопани", увери Силвия Георгиева. По думите ѝ сега се очаква да бъдат заложени още 400 милиона, за да може проектите да бъдат завършени през тази година.

Георгиева изрази оптимизъм, че депутатите ще приемат и дори ще надградят рамката за общинските бюджети.

Запитана какво ще се случи, ако държавен бюджет не бъде приет, Силвия Георгиева изтъкна, че "ще бъде съществен проблем за общините". Ако няма приет бюджет до края на юни, е много вероятно общините да останат без приети общински бюджети, напомни тя.

"Ние не искаме да оцеляваме, искаме да се развиваме."

Относно хипотезата за увеличаване на данъци Георгиева отбеляза, че най-належаща е актуализацията на данъчните оценки, не толкова промяната на данъчните ставки на местните налози. По думите ѝ сделки за недвижими имоти се изповядват на цени, много по-ниски от пазарните, а това е изкривяване и е необходима законодателна промяна.

За своите капиталови инвестиции общините ще продължат да разчитат основно на европейски средства, каза още Силвия Георгиева, визирайки конкретно и средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя посочи като насоки проекти за осветление, образователна инфраструктура и за домовете за възрастни хора, които общините са готови да изпълняват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари