Национален фонд „Култура“ отпуска близо 60 000 лева за четири читалища в Русенско

2
Средствата ще бъдат дадени за насърчаване на любителското творчество и опазване на нематериалното културно наследство
Средствата ще бъдат дадени за насърчаване на любителското творчество и опазване на нематериалното културно наследство Снимка: Областна администрация - Русе

Средствата ще бъдат дадени за насърчаване на любителското творчество и опазване на нематериалното културно наследство

Четири читалища от област Русе ще получат 58 288 лева по Национален фонд „Култура“.

Средствата ще бъдат дадени за насърчаване на любителското творчество и опазване на нематериалното културно наследство.

Това стана ясно от среща между експерти от Областната администрация и Регионалния експертно консултантски и информационен център „Читалища“ /РЕКИЦ/. Според областния управител Анатоли Станев това ще има силно положителен ефект върху културното развитие на по-малките населени места, а също така представлява нагледен урок по родолюбие. „Длъжни сме да направим всичко възможно, за да опазим българския бит и традиции. Те са тези, които са ни крепили и сплотявали във времена на изпитания. Те са най-ценното ни завещание за следващите поколения“, допълни още областният управител, пишат от Областна администрация - Русе.

Три от читалищата са на територията на община Русе – в селата Николово, Ново село и Сандрово, а едно е в Борово. Народно читалище „Искра 1898“ ще получи 14 312 лева безвъзмездно финансиране, като в продължение на една година ще подготви филм, посветен на местните традиции в Борово. В населеното място на няколко пъти са правени възстановки по случай празника на града, като фокусът е бил поставен върху това как протича един пазарен ден от началото на 20-и век. Освен автентични облекла за участниците, продукцията ще представи и традиционните занаяти за този край от страната.

Народно читалище „Пробуда 1901“ в село Николово пък ще издири, възстанови и съхрани пет автентични северняшки хора, чиято орнаметника и специфика е запазена само в това село и се изпълняват като хора на песен. Те са познати с наименованията „Първи раз“, „Пайдушко“, „Хоро на ръченица“, „Кольовата“, както и обредни танцови игри от обичаите „Лазаруване“, „Пеперуда“ и на „Бразая“ по Коледа. За целта ще бъдат сформирани три нови танцови клуба от 35 – 40 любители под ръководството на хореограф. Осигурените средства за читалището са в размер на 14 976 лева.

Интригуващ е и проектът на Народно читалище „Надежда – 1908“ в село Ново село. Неговата стойност възлиза на точно 15 000 лева. Там фокусът ще бъде създаването на творчески пространства, работилници, уроци и игри, чрез които ще бъдат представени максимално атрактивно битът и занаятите по обработване на вълна. Инициативата ще се бори и с негативните последствия от Ковид-пандемията в културната дейност на читалището, като подпомогне социализацията между отделните възрастови групи.

В Сандрово в рамките на 14 000 лева Народно читалище „Васил Левски – 1928 г.“ ще работи активно за популяризирането на богата палитра от народни танци за възрастни, като не по-малко внимание ще бъде отделено и на детската фолклорна група.

До края на ноември се очаква да излязат и данните от още една финансираща сесия по Национален фонд „Култура“, като там по-специално внимание ще бъде обърнато на малцинствените групи.

Интересен факт е, че на територията на област Русе читалищата са 92, като в тях работят приблизително 200 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари