НАТО увеличава патрулите в Балтийско море

0
Алиансът праща миночистачи, самолети и дронове след повредата на газопровода Balticconnector
Алиансът праща миночистачи, самолети и дронове след повредата на газопровода Balticconnector

Алиансът праща миночистачи, самолети и дронове след повредата на газопровода Balticconnector

"НАТО реши да увеличи интензивността на патрулирането в Балтийско море с помощта на военни кораби и самолети, както и БпЛА". Това е съобщил говорителят на Алианса Дилън Уайт в изявление, публикувано на сайта на Алианса.

"НАТО и [неговите] страни членки увеличават патрулите в Балтийско море след неотдавнашен инцидент с подводната инфраструктура в региона. Укрепването включва допълнителни полети за разузнаване и наблюдение, включително самолети AWACS, както и използването на дронове. Четири миночистача на НАТО също ще бъдат изпратени в региона“, се посочва в изявлението, предаде агенция Фокус.

"Продължаваме да наблюдаваме ситуацията отблизо и оставаме в близък контакт с нашите съюзници Естония и Финландия и нашия партньор Швеция", е заявил действащият говорител на НАТО.

"НАТО ще продължи да адаптира своята морска позиция в Балтийско море и ще предприеме всички необходими стъпки, за да осигури безопасността на съюзниците."

След саботажа на "Северен поток" през септември 2022 г. НАТО засили патрулирането в близост до критичната подводна инфраструктура и насърчи технологичните иновации, включително с дронове, за по-добро откриване на всяка подозрителна дейност. По-рано тази година НАТО създаде клетка за координация на подводната инфраструктура, за да задълбочи връзките между правителствата, военните, участниците в индустрията и НАТО, и оттогава създаде Морския център на НАТО за сигурност на критичната подводна инфраструктура в рамките на Морското командване на НАТО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари