National Geographic: Има и пети океан

1
Южният океан се намира около Антарктида
Южният океан се намира около Антарктида Снимка: БГНЕС

Южният океан се намира около Антарктида

Милиони деца по света са израснали, запомняйки основните географски факти: има седем континента и четири океана.

Поне досега.

National Geographic, една от най-изявените и най-видими групи за картографиране в света, официално постанови съществуването на пети океан. Наречен Южен океан, това е водното тяло, което заобикаля Антарктида, сподели Dnes.bg.

По-рано известен като протокът Герлаш, това сливане на най-южните участъци на Тихия, Атлантическия и Северния ледовит океан винаги е било интересно, а понякога и спорно място за океанографите.

Решението за обявяване на новия океан съвпада с пускането на Planet Possible, новата инициатива на National Geographic за информиране, вдъхновение и овластяване на хората да живеят по-леко на планетата.

Какво стои зад името на океана?

Обикновено промените в световните карти са резултат от политически промени - например Чехословакия се разделя на Чехия и Словакия, или Свазиленд гласува за промяна на името си на Есватини.

Но вместо да отразява промяна в света, Петият океан е рядък пример нещо, което има за цел да промени планетата.

Географът на National Geographic Алекс Тейт обяснява защо конвенциите за именуване могат да бъдат толкова важни.

"Част от картографирането на света използва имена на места и характеристики, които са често използвани сред хората, които описват света, и това навлиза в някои други неща, различни от геополитическото именуване", казва той пред CNN Travel. "Океаните са едно от тези неща, затова искаме да следим как учени, пътешественици, писатели, хора използват имената на места."

Тейт бързо добавя, че въпреки че известността на National Geographic в света на картографирането придава на официалния указ по-голяма тежест, други вече са започнали да използват термина Южен океан.

"Океанографите вероятно ще се радват, че (Южният океан) ще бъде на картите на Nat Geo", казва редакторът на CNN Анджела Фриц. Тя добавя: "Не мога да се сетя за нито един земен учен, който да не е съгласен с определението."

Как да си направим океан

"Що се отнася до разбирането на океаните, трябва да започнете с основите", казва Тейт. "Има един световен океан и всичко е взаимосвързано. Наистина говорим за океански региони и традиционно има четири: Атлантическия, Тихия, Индийския и Арктическия. Но в продължение на много, много години учените и други използват термина Южен океан, за да опишат физическия регион на океана около Антарктида."

И така, какво прави Южния океан различен?

"Преминавате от по-топлите води в Атлантическия, Тихия и Индийския океан до много студените води около Антарктида. И тогава солеността намалява. Там има отделна фауна, така че китовете, някои видове тюлени, пингвини, риби и птици са в изобилие в Южния океан въз основа на тези фактори на околната среда.", обяснява той.

Част от мотивацията на решението на National Geographic да назове пети океан, обявено на Световния ден на океаните (8 юни), беше, че кръщаването му може да му даде и статут.

Темата за океаните е огромна и е по-лесно да се повиши осведомеността за Южния океан, отколкото да се направи същото за "тази една зона с вода".

Въпреки че много страни и организации по света разпознават Южния океан, не всички са на едно и също мнение точно къде се намира.

National Geographic официално използва 60-градусовата южна ширина за очертаване на водната граница. Австралия обаче смята всичко на юг от страната си за Южния океан.

В допълнение, изменението на климата играе роля в опитите да се определи къде могат да бъдат границите му.

Да отидеш в Южния океан

Френският изследовател и природозащитник Жан-Луи Етиен наскоро обяви, че е изобретил плаваща лаборатория, специално проектирана за изучаване на Южния океан.

Неговото творение, наречено Polar Pod, няма двигател и ще се носи във водата с бавна скорост, за да "обиколи" Антарктида и да събере данни.

Етиен се стреми да завърши и след това да разположи Polar Pod до 2024 г. Но водите на Южния океан и сега не са празни.

Проектът за наблюдение и моделиране на въглерод и климат в Южния океан (SOCCOM), който се ръководи от университета в Принстън, изпрати около 200 роботизирани плувки в океана, всички снабдени със сензори, които измерват солеността, нивата на кислород, хлорофила и други екологични данни.

Въпреки това, за редовните пътници ще бъде трудно да добавят Южния океан към своите списъци. Пътуването тук е трудно, но не и невъзможно - по принцип ще трябва да се присъедините към кораб, който отива до Антарктида.

И не забравяйте да опаковате хапчетата си против гадене, защото водата е известна с вълнението си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари