"Настойчиво Ви молим": български студенти се обърнаха към Меркел с отворено писмо

3
За оставка на Борисов и реформи в съдебната система, са исканията на българските студенти в Германия
За оставка на Борисов и реформи в съдебната система, са исканията на българските студенти в Германия Снимка: Дойче Веле

Български студенти в Германия се обърнаха с отворено писмо към канцлерката Меркел и управляващия ХДС с цел да насочат вниманието им към събитията в България. Ето цитати от позицията на българските студенти, които Дойче Веле публикува: 

"Ние, българските студенти в Германия, се обръщаме към Вас с молбата да насочите вниманието си към продължаващите вече седмици протести в България" - така започва отвореното писмо на настоящи и завършили български студенти в Германия, адресирано до канцлерката Ангела Меркел и управляващия Християндемократически съюз (ХДС).

"Тук се научихме на демокрация"

В писмото си студентите обясняват, че "неизброимите корупционни скандали през последните години, липсата на разделение на властите и цензурата върху медиите представляват само малка част от причините за всеобщото недоволство". "При това корупцията у нас засяга не само българското население, а всеки един европейски гражданин, чиито данъци биват разходвани през преразпределителните механизми на ЕС по проекти и програми за развитие в България", пишат още българските студенти и задават следния въпрос: "Как бихте оправдали и легитимирали партньорството на партия ХДС с партия ГЕРБ, въпреки многобройните корупционни скандали, утвърдилата се медийна несвобода и липсата на разделение на властите?".

По-нататък в писмото си българите, включили се в инициативата, припомнят, че именно като студенти в Германия са усвоили демократичните ценности, норми и принципи, заложени в основата на всяка правова държава. "Сега ние искаме да пренесем в нашата родина същите принципи, изразяващи се в разделение на властите, прозрачни избори, демократично управление, независима съдебна система и свобода на словото и медиите."

Две основни искания

Българските студенти формулират две основни искания: "Настояваме за незабавната оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, за да положим основите за прозрачни и свободни избори и да започнем реална борба срещу корупцията в страната. И второ: настояваме за реформа на съдебната система, за да бъде възстановено разделението на властите и да се ограничи неконтролираното упражняване на власт от страна на главния прокурор."

Отвореното писмо на българските студенти в Германия завършва със следния призив: "Настойчиво Ви молим да преосмислите подкрепата си за партия ГЕРБ начело с министър-председателя Бойко Борисов".

До момента отвореното писмо е подписано от над 70 български студенти в Германия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари