Настаняват деца с увреждания в центровете "Вяра", "Надежда" и "Любов"

1

На 1.10.2013г. Община Русе стартира проект „Нашите деца са нашата отговорност - разкриване на комплекс от резидентни услуги за деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 18 г. в Община Русе“. В рамките на проекта са разкрити и функционират 3 Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) – „Вяра“, „Надежда“, „Любов“.

В изпълнението на дейностите по проекта, на 1.09.2014г. още 8 деца и младежи от домове за деца лишени от родителска грижа бяха настанени в новите социални услуги. Преди преместването на децата и младежите в трите ЦНСТ, бяха проведени опознавателни срещи, както и гостувания с цел успешното им адаптиране.

Към момента в ЦНСТ „Вяра“, „Надежда“ и „Любов“ са настанени общо 38 потребители – 36 деца и младежи от специализираните институции и 2 деца от общността. Общият капацитет на центровете е 36 места за деца и младежи от специализираните институции и 6 места за настаняване на деца от общността по спешност. За всички потребители на социалната услуга е избран личен лекар и стоматолог. 18 от децата и младежите са записани и посещават учебни заведения. 

 Пет от младежите посещават Комплекса за социални услуги за деца и семейства, а четири деца - Дневен център за деца с увреждания „Мечо Пух“. Детегледачите и социалните асистенти, наети по проекта, организират ежедневието на децата и младежите, придружават ги до училище, при посещенията им при лекар и други специалисти, организират игри и разходки.

На 17 септември – празникът на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, управителят и екипът на ЦНСТ „Вяра“, „Надежда“, „Любов“, подготвиха тържество за децата и младежите.

Проектът „Нашите деца са нашата отговорност-разкриване на комплекс от резидентни услуги за деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 18 г. в Община Русе“ е финансиран от Европейски социален фонд 2007-2013 г. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Схема за безвъзмездна финансова помощ  BG051PO001-5.2.12 „Да не изоставяме нито едно дете”.

Договарящ орган по проекта е Агенция социално подпомагане, а бенефициент - Община Русе. Проектът е със срок на изпълнение 17 месеца, като Община Русе ще осигури устойчивост на социалните услуги в рамките на 5 години.

 Стойност на проекта – 593 551,82 лв., от които 504 519,05  лв. финансиране от ЕСФ и 89 032,77  лв. национално съфинансиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари