Наша столетница пази здравето с мляко и женшен

0
Баба Люба от с. Дамяница посрещна 104 рожден ден
Баба Люба от с. Дамяница посрещна 104 рожден ден

Баба Люба от с. Дамяница посрещна 104 рожден ден

Във видимо добро здраве и настроение най-възрастният жител на община Сандански Люба Запрева Костадинова от с. Дамяница събра част от наследниците си, за да почерпи по случай 104-ия си рожден ден. Тя със замах духна свещичката върху торта с цифрата 104. За поредна година баба Люба бе изненадана от внука си, кмета на селото Атанас Ангелов, на когото е кръстница, и пред всички разказа, че когато е било кръщенето му, той е тежал над 5 килограма и близо час го е държала на ръце. „По едно време се уморих, помислих си, че ще изпусна бебето. Беше много дълъг ритуалът по кръщенето”, върна се назад във времето столетницата.

Тя сподели, че дълголетието си дължи на Господ. „Той така е отредил, да доживея тези години. Сама се обслужвам, близките ми носят храна сутрин, обяд и вечеря”. Родственица всяка вечер преди 20:00 часа заключва входната врата и сутрин към 10:00 часа я отключва, тогава носи закуската ѝ.

Баба Люба има 2-ма синове, 4-ма внуци, 5-има правнуци и 1 праправнучка. Нейните дядо и прадядо са били кметове на селото. Вечер си ляга с Библията и става с нея, прочела я е 4 пъти, но от две години не може да чете и само я прелиства.

Вчера тя отново се върна назад в годините и разказа как е работила като звеноводка, била е първенец на бригадата, пази и снимка с Тодор Живков от митинга. На възглавницата ѝ стои снимката и на покойния ѝ съпруг Кирил, който през 2016 г. почива само два месеца преди да навърши столетие, пише Вестник Струма.

В шеговит разговор внукът ѝ Атанас Ангелов сподели, че покойният дядо Киро си е намерил някоя в отвъдното, но на мига баба Люба го контрира: „Не може да си намери друга, той ме чака да отида при него. Аз друг мъж освен дядо ти Киро не съм имала. И скоро ще се съберем отново”, каза баба Люба.

Баба Люба сама е отглеждала по 2 декара тютюн. Най-хубавите ѝ години са били със съпруга ѝ и раждането на децата им, които също не са между живите. Близките ѝ разказват, че години наред част от пенсията си столетницата дарява на църквата.

Основната ѝ храна е млякото, тя е категорична, че то е лековито, обича и плодове. Паметта си е запазила благодарение на билката женшен, която пие от 25 години редовно. В къщата, в която живее, навремето е посрещала и министри, спомни си баба Люба.

Кметът Ангелов подари на баба си букет червени рози, които тя грижливо заръча да се поставят във вода и да бъдат на масичката до леглото ѝ. След това баба Люба духна свещичките и си пожела отново да събере хората на следващата си годишнина.

Според справка в Община Сандански Люба Костадинова е най-възрастният жител в общините Сандански, Петрич, Струмяни, Симитли и Кресна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    русенка
    Дай Боже, всекиму добро дълголетие! Да е жива и здрава още дълги години!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари