Мъж и жена, кръстени в един купел, доживяха до 100 години

1
Баба Мария и дядо Съби от село Сенник празнуват заедно
Баба Мария и дядо Съби от село Сенник празнуват заедно

Мария Мирчева и Съби Гичев от севлиевското село Сенник празнуват заедно.

Съби Гичев от севлиевското село Сенник чества стотния си рожден ден на 29 декември 2019 г. ВИП гост на тържеството бе съселянката му Мария Мирчева, родена ден по-рано. Според църковните архиви в Сенник двамата са кръстени в един купел и в една и съща вода. Съученици са до трети прогимназиален клас в селското школо.

Мария е ца̀нена за слугиня в София. Попада в дома на героя от Балканската война ген. Стилиян Ковачев, тогава той е на 76 г. Готви, пазарува. Баба Мария помни до днес, че в семейството често на обяд у идвали тримата му внуци - деца на дъщерята на генерала Димитрина Ковачева. Младото момиче не подозира, че двайсетина години по-рано майка им, известна повече като Мити, е голямата любов на турския военен аташе в България и по-късен създател на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Но генералът не я дава...

След 6 месеца в дома му Мария се връща на село, където на 18 г. се омъжва за любимия си Кънчо. Имат двама синове. Подарък столетничката не иска - имала си всичко. За нея разказват, че когато навършила 97 г, казала: “Аз май започвам да остарявам”.

Съби Гичев изкарва първата фаза на Втората световна война по бойните полета и се уволнява като ефрейтор. После се прибира в родното си село и се жени за любимото си момиче Пешка. Ражда им се един син. Бракът им е първият граждански в Сенник, сключен по новите канони след 1944 г. Съби е сред създателите на стопанското предприятие за търговия на дребно в Севлиево. След като се пенсионира, остава дълго време в управителния съвет на местната кооперация.

Сега за 100-годишнината си е удостоен от военния министър Красимир Каракачанов с юбилейния медал “75 години Втора световна война”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари