Насекомите изчезват

0
Природозащитници призовават за забрана на инсектицидите и особено на неоникотиноидите, които вече бяха забранени във Франция
Природозащитници призовават за забрана на инсектицидите и особено на неоникотиноидите, които вече бяха забранени във Франция Снимка: БГНЕС

Ново проучване на университет в Мюнхен показва, че насекомите изчезват, пише Дойче веле.

След като през 2017 г. известен инсектолог алармирал, че броят на насекомите драстично спада, в три защитени области на Германия били проведени проучвания.

Двама еколози от Техническия университет в Мюнхен ръководили изследванията, които потвърдили данните на колегата им отпреди 2 години.

Себастиан Зайболд и Волганг Вайсер систематизирали данни, събирани 10 години в масива Швабска Юра в Южна Германия, националния парк Хайних в провинция Тюрингия и биорезервата Шорфхайде в северната провинция Бранденбург.

Данните обхващали показания от над 150 точки в полето и 140 точки в горите, като били изследвани над 1 милион летящи и пълзящи насекоми от 2700 вида.

Изводите били стряскащи – както в полето, така и в горите, насекомите са намалели с между 40 и 67 процента само за 10 години.

По-драматичен бил спадът в полето, където били изчезнали две трети от насекомите.

Учените смятат, че измирането на насекомите е свързано със земеделието.

Не очаквахме такъв голям спад само за едно десетилетие. Това е плашещо. Но същевременно пасва на картината, която рисуват все повече изследвания.”, казва Вайсер.

Природозащитници призовават за забрана на инсектицидите и особено на неоникотиноидите, които вече бяха забранени във Франция.

Много гласове се чуват и за забрана на хербицида глифозат, за който се смята, че влияе зле на биоразнообразието като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари