НАСА отлага мисиите „Артемис“ до Луната

0
През есента на 2025 година четирима астронавти трябва да стигнат до Спътника
През есента на 2025 година четирима астронавти трябва да стигнат до Спътника

През есента на 2025 година четирима астронавти трябва да стигнат до Спътника

НАСА отлага с близо година мисиите си „Артемис“, свързани със завръщането на хората на Луната.

Целта е да се даде повече време на компаниите, които срещат трудности при разработването на космическите апарати, съобщава bTV. Новината идва ден след като стана ясно, че първата частна мисия няма да успее да се приземи на земния спътник.

Според новия график „Артемис 2" ще се проведе през септември 2025 година. Тогава четирима астронавти трябва да стигнат до Луната и да се върнат обратно на борда на капсулата „Орион“ на компанията „Локхийд Мартин“.

Следващата мисия се отлага за 2026 година. Планът е тогава астронавтите да кацнат на спътника ни с кораба „Старшип“ на „Спейс Екс“.

Преди дни след 50-годишно прекъсване САЩ започнаха първата американска мисия до Луната. Ракетата и апаратът са дело не на НАСА, а на частни компании.

Ракетата носител „Вулкан“ беше изстреляна от Флорида с роботизиран спускаем апарат, който носи техника на борда. Седем часа след началото възникна технически проблем със соларните панели.

Общо три американски компании тази година се целят в меко кацане на Луната. Дългосрочната цел е завръщане и на хората там в края на това десетилетие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Аз
    Вярно крайно време е някой все пак да кацне на тая пуста луна, но хич няма да е скоро!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари