Напушени маршируват навръх Цветница

0
Половин милион българи употребяват канабис, от които 50 000 са деца
Половин милион българи употребяват канабис, от които 50 000 са деца

Марш „Свобода на конопа” ще се проведе на Цветница, 24 април.

Целта е да се покаже колко много хора в България желаят държавата да промени отношението си към растението коноп, съобщи един от организаторите на събитието Димитър Карагегов, цитиран от БЛИЦ.

Маршът ще започне от пл. „Света неделя” в 15.00 часа, след това участниците ще се спрат за кратко пред Министерство на здравеопазването, за да представят своите искания.

Маршът ще приключи с концерт в Борисовата градина.

Димитър Карагегов, който е един от организаторите, обясни, че по време на проявата няма да се искат оставки, няма да се блокират кръстовища. Искат само да покажат, че има хора, които не могат да бъдат заобикаляни.

Той представи статистика, според която в България има половин милион души до 36 години, които пушат канабис. Ако те се съберели в един град, той щял да е вторият по големина в България.

Карагегов отбеляза, че броят на младите хора, пушещи канабис, е два пъти по-голям от електоралната подкрепа за Патриотичния фронт и е колкото тази на ДПС.

Желанието на организаторите на марша „Свобода за конопа” е болните в България, които искат да получат лечение с коноп, да могат да го направят. Те настояват да се разреши употребата му за медицински цели и да не се нарича марихуана, а канабис.

Друго искане е да се декриминализира (да не се преследва) употребата и култивирането на коноп за лична употреба – да не влизаш в затвора за една цигара канабис. Организаторите на проявата искат да се разреши и регламентира отглеждането и преработката на всички продукти от индустриален коноп – семе, влакна, дървесина, цветна и листна маса, биомаса и корени.

23 % от 15-годишните у нас са пушили марихуана. Това са 50 000 деца.

Те не са станали шизофреници, така че този мит се разбива, обясниха на пресконференцията. Анкетираните смятат, че канабисът не води до агресивно поведение, както алкохолът.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари