Напрежението между правителството и протестиращите миньори и енергетици остава

1
Продължава да е затворен проходът край Гурково
Продължава да е затворен проходът край Гурково Снимка: БГНЕС

Протестиращите отказаха среща с енергийния министър, продължават с пътната блокада

Министърът на енергетиката Румен Радев, неговият заместник Красимир Ненов и административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток 2" обсъждат на среща създалото се напрежение, протестите и блокадите на енергетиците и миньорите, недоволни от териториалните планове за плавен преход. На срещата в централата обаче дойдоха единствено административните ръководители на ТЕЦ-а, информира БНР.

Представителите на протестиращите, както и синдикатите лидери от КНСБ и КТ "Подкрепа" не се отзоваха на поканата за разговори за решаване на казуса.

След срещата министър Радев ще отиде на място при протестиращите - условието, което поставиха енергетиците и миньорите, за да разговарят с него.

Вече повече от 24 часа те са блокирали магистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката.

Преди срещата с ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2" министър Радев каза:

"Трябва да има разговори. Без разговор няма как да се случат нещата. Трябва да поговорим с колегите също, да е ясно къде са притесненията основно. Защото аз чувам много, понякога и противоречиви мнения. Да е такъв тип предприятие, пък друг тип предприятие, как да става. Цялата драма е, че не започнем ли да правим и наистина да действаме, а не само да говорим за преход, той не става изведнъж".

Протестиращите са недоволни от плановете за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, чийто краен срок за предаване на Европейската комисия изтича. Ако не бъдат изпратени, рискуваме да загубим 3,5 млрд. лева, заяви вчера премиерът Николай Денков.

В опит да потушат напрежението, министър-председателят и министърът на финансите обявиха, че централите ще работят до 2038 година. А миньори и енергетици, които решат да напуснат ще получат до 36 работни заплати.

Министър Радев обяви, че искал да направят срещата в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2", за да могат да поговорят на място, където работят хората и да го направят в по-нормална среда.

Все пак след това ще посети магистрала "Тракия" и ще се срещне с протестиращите, но е искал преди това да направят разговора в спокойна среда.

По-рано енергетиците и миньорите, които са на магистрала "Тракия" и на Подбалканския път в района на Гурково, обявиха, че продължават блокадите. Протестиращите обявиха, че няма да отстъпят и че предложеният план за справедлив преход за Стара Загора не ги устройва. Те поискаха представителите на властта да отидат при тях.

Очаква се днес правителството да изпрати в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, тъй като крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича. До 31 декември всички държави членки трябва да ги одобрят.

Продължава да е затворен проходът край Гурково

Ситуацията в Прохода на Републиката след километричните колони от автомобили, се нормализира. Проходът обаче остава затворен безсрочно в района на Гурково от протестиращите миньори и енергетици, предаде БГНЕС.

Стотици шофьори на тежкотоварните автомобили прекараха нощта в планинския проход, като от полицията във Велико Търново съобщиха, че тази сутрин екипи на БЧК са раздавали на хората вода и суха храна. Екипи на Пътна полиция регулират тировете и ги насочват към обходни маршрути. Освен с българска, тировете са с румънска, украинска, чешка, турска регистрации, като всички трябва да преминат през ГКПП - Лесово за Турция, за където транспортират товари или ще товарят стока. В момента тежкотоварните автомобили се изтеглят към Велико Търново и се насочват към Омуртаг, за да продължат през Котел- Сливен и Лесово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Мина
    Бой до дупка, иначе не става, нали искате евроатлантизъм, ето ви го с цялото си поробване, избягахте от опеката на соца а се нахендрихте на друго робство, хак да ви е сега.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари