Напрежение в Русенско

2
Бизнесмени се опасяват от разпространението на заразата
Бизнесмени се опасяват от разпространението на заразата Видео: NOVA

Европа с остра критика към страната ни заради заразата от чума по свинете.

Според ресорния еврокомисар до епидемията се е стигнало, защото някой у нас не си е свършил работата.

А болестта се появи на още две места - в Плевенско и в Търновско. С тях огнищата стават общо 21. Сега най-голямото изпитание е да се минимализира риска от екокатастрофа след евтаназирането на животните.

Предвиденото умъртвяване на 40 хиляди глави добитък от фермата в село Бръшлен се отлага.

Мястото, където трябва да бъдат закопани животните, се намира недалеч свинекомплекса, но все още продължават допитванията до местното населени, тъй като сред хората в района и бизнеса има напрежение.

Отглеждам около 40 хиляди бройлери и птици. В права линия съм на 100 метра от мястото, където ще се загробва. Все пак гледам животни. Могат да плъзнат зарази и това са моите притеснения”, заяви птицевъдът Росен Чиликов пред NOVA.

Днес моите работници ме информираха, че районът е отцепен. Има полиция и не ни разрешават да поливаме. На 100 метра оттук имам сондаж, с който поливам земеделска продукция. На 10 метра, от където копаят имам рязане, което тази година трябва да е био”, каза още собственикът на зърнобаза Пламен Генчев.

Теренът за загробване на 40 хиляди прасета от фермата в село Бръшлен е избран от местната власт и експерти.

„Теренът наистина е избран. Машините работят. Доколкото разбрах е на общинска собственост”, заяви кметът на Бръшлен Димчо Петров.

Хората са готови на протестни действия. В същото време животни, заразени с африканска чума по свинете, вече агонизират, чакайки избор на терен и евтаназия.

Положението става по-тежко, защото се бавим. Смъртността се увеличава, животните страдат”, поясни изпълнителният директор на свинекомплекса в Бръшлен Христо Стойков.

Въпреки кризата в свинефермата работници няма да се освобождават.

Фермата работи от 20 години и повечето работници са тук самото началото. Това е голям шок за нас. Това е 20-годишен труд, който трябва да загробим”, допълни Христо Стойков.

Според собствениците щетите в свинекомплекса възлизат на десетки милиони левове. А евтаназирането на другата свинеферма в село Николово продължава. Там вече са убити 2 хиляди животни.

Мащабът на чумата обаче все още не е ясен. Изчислява се и обезщетението на фермерите. По закон само големите производители могат да получат някаква компенсация.

По официални данни у нас има 65 свинеферми, основно разположени в Северна България. Общо отглежданите прасета са над 570 000 или 94 % от животните в страната.

През 2018 година свинското месо на българския пазар е 245 хил. тона. Родното производство е малко над 120 хиляди тона. А от еврокомисията предупредиха, че ако не вземем мерки, ще загубим целия отрасъл. Това каза пред NOVA еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Земеделският министър Десислава Танева се съгласи с критиките от Европа, но  отказа да назове виновен за епидемията. Усилията сега се концентрират в ограничаване на заразата.

Вирусът се развива във времето. Ние граничим с Румъния, където има над 1600 огнища на африканска чума”, каза министърът на земеделието Десислава Танева.

По думите й кризата с евтаназирането на заразените животни се задълбочавала и заради предстоящия местен вот.

Кметовете са преди избори. Част от тях мислят да укрият тези свине, да не бъдат евтаназирани, а не мислят, че  това е основен източник на зараза, каза още Танева.

Още в началото на пленарния ден левицата поставиха темата и в парламента, макар че министрите оставиха обясненията пред депутатите за петък.

„Имаше успиване, че всичко е наред  и сме построили ограда, която ще ни спаси, но това не е така”, заяви Пенчо Милков от БСП.

Наистина има огромен шанс да изгубим производството си в индустриалния му вид”, каза Александър Сабанов от „Обединени патриоти”.

Други дори се шегуваха със защитната ограда по границата с Румъния. „Оградата беше около един метър, като за детска площадка. Намериха едно умряло прасе. Изследванията показаха, че то е умряло от смях”, пошегува се Бюрхан Абазов от ДПС.

А препоръките от Брюксел са незабавно да се информират хората. Европейската комисия поддържа интерактивна карта с огнищата на африканска чума в Европа.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари