Запазва се размерът на данъчните облекчения за деца

1
Догодина родителите на две деца ще могат да приспаднат 12 000 лева от данъчната си основа за доходите през 2023-та
Догодина родителите на две деца ще могат да приспаднат 12 000 лева от данъчната си основа за доходите през 2023-та

Догодина родителите на две деца ще могат да приспаднат 12 000 лева от данъчната си основа за доходите през 2023-та

В проектобюджета се запазва размерът на облекченията, които родителите могат да използват при облагането на доходите през 2023 година, информира БНР.

Ако параметрите на Проектобюджета за годината се забавят в настоящия им вид в частта, свързана с данъчните облекчения, догодина родителите на едно дете ще могат да приспаднат 6000 лева от данъчната си основа за доходите през 2023-та. Това означава, че в семейството ще останат разполагаеми 10% от тази сума, тоест 600 лева. За две деца данъчната основа се намалява с 12 000 лева, а за три - с 18 000 лева, което означава, че в бюджета на семействата с две деца остават съответно 1200 лева, а на тези с три деца - 1800 лева. Това е размерът на данъчните облекчения, които бяха валидни и при облагането на доходите през 2022-ра.

Текстовете са в преходните и заключителни разпоредби на Проектобюджета за настоящата година, в който са описани и параметрите на някои данъчни закони. Специално по отношение на облекченията за родители е описан и механизмът, по който облекченията могат да се използват и през настоящата година авансово. Практически, няма промяна спрямо настоящата ситуация, тъй като същата постановка се съдържа и в удължителния закон, който действа в момента.

Мнозина експерти обаче критикуват високите данъчни облекчения за всички родители, тъй като за високодоходните семейства сумата не е от значение, но евентуално по-голямо целево подпомагане за по-нискодоходните групи би било по-разумен подход.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че в средата на годината няма да се направят промени в данъците, с изключение на законово изтичащите по-ниски ДДС-ставки при природния газ и централното отопление.

Бюджет 2023-та трябва да влезе в сила от 1-ви август.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари