НАП - Русе: Използването на ПИК и КЕП е различно при задължените лица

0
В последните дни в офиса на НАП в Русе значително се увеличи подаването на двете нови справки от работодатели за изплатените от тях доходи
В последните дни в офиса на НАП в Русе значително се увеличи подаването на двете нови справки от работодатели за изплатените от тях доходи Снимка: Dunavmost

В последните дни в офиса на НАП в Русе значително се увеличи подаването на двете нови справки от работодатели за изплатените от тях доходи, което се предпоставя от наближаващия краен 28 февруари 2020 г.

Задължението да се подават само по електронен път дава и възможността това да се прави денонощно до 24 часа на тази дата, като за това могат да се използват и ПИК и КЕП. Към момента от подадените справките по чл. 73, ал 1 от ЗДДФЛ са подадени с ПИК 136 бр., а с КЕП 5600 бр. Подобно е съотношението и при справките по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, от които са подадени с ПИК 161 бр., с КЕП 8537. Необходимо е, обаче, да се направи важно уточнение, подсказано от анализа на подадените близо 150 грешни декларации. Често задължените лица не съобразяват своя статут  с изискването кои трябва да го направят с ПИК и кои с КЕП. Нередно е регистрирани по ЗДДС лица да използват ПИК.

Всички юридически лица са задължени да подават до НАП всякакви декларации и справки само с КЕП / квалифициран електронен подпис/. Той може да бъде използват и от самоосигуряващи се и от физически лица. С ПИК, обаче, може да се подават справките за изплатени доходи по чл. 73 от ЗДДФЛ от физическо лице, което притежава ПИК по ЕГН и ЕГН-то му е единствен идентификатор за целите на НАП. В този статут са напр. земеделски производители, адвокати и др., които като физически лица са изплатили някакви услуги на други физически лица. Най-лесният критерий е, че задължено лице, което има Булстат, не може да подава с ПИК документи в НАП. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари