НАП провери Пеевски само за 2020 година и не откри нищо

0
Данъчните не забелязаха офшорките на санкционирания по "Магнитски" депутат
Данъчните не забелязаха офшорките на санкционирания по "Магнитски" депутат Снимка: БТА

Данъчните не забелязаха офшорките на санкционирания по "Магнитски" депутат

Националната агенция за приходите (НАП) е направила ревизия на санкционирания за корупция по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски за данъчни задължения. Проверката е била само за 2020 г. и заключенията ѝ са, че той не дължи нищо. Ревизионният акт е от 23 ноември 2021 г.

Това се разбира от отговор на НАП до "Дневник" по повод публикация на гражданското сдружение БОЕЦ, което съобщи за ревизията в пост във фейсбук в сряда.

Не е известно защо проверката обхваща точно този период. От отговора на НАП до "Дневник" се разбира, че ревизията е започнала след писмо от централното управление на агенция по повод получен сигнал. От агенцията отказват да предоставят ревизионния акт, защото съдържал данъчна и осигурителна информация.

Пеевски е сред ревизираните от "Барселонагейт"

Според публикация на гражданското сдружение "Боец" името на Пеевски се появява в отговор на агенцията на техен сигнал от май 2021 г. (след назначаването на служебното правителство) за къщата в Барселона, по повод на която каталунската полиция разследва пране на пари, включително проверява бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. За него в България се разбра от журналистическо разследване в испански вестник, в което беше описана едра имотна сделка - скъпа къща и луксозен бутик в Барселона, с които разполага семейството на Борислава Йовчева, бивша "Мис Бикини", за която се твърди, че има дете от Бойко Борисов, няколко години живее в тази къща и е наемател на магазина за италиански дрехи. След като по случая се разшумя, Йовчева се омъжи за Йордан Христов, индустриалец и хотелиер, приятел на шефа на тенисклуба в Банкя Иван Саздов - дългогодишен приятел на Борисов.

Отговорът на заместник-изпълнителния директор на НАП Георги Димов до БОЕЦ гласи, че по техен сигнал са възложени ревизии на (данните за периодите са посочени от организацията на базата на отговора от данъчната агенция):

- Георги Йовчев (баща на Борислава Йовчева) за периода 2015 г. - 2020 г.

- на Йордан Христов (съпруг на Борислава Йовчева от началото на 2020 г.) за 2020 г.

- на самата Борислава Йовчева-Христова за периода 2015 г. - 2020г.

- на Силвия Николова за периода 2015 г. - 2020г.

- на Александър Чаушев за периода 2015 г. - 2020г.

- на Яна Горанова за периода 2015 г. - 2020г.

- на Иван Саздов за периода 2015 г. - 2020г.

- на Валентин Златев (бившият генерален директор на "Лукойл България) за периода 2015 г. - 2020г.

- на Делян Пеевски за 2020 г.

Производствата още не са приключили с изключение на тази на Пеевски, а само той и Христов са проверявани за една година.

Имената тези хора без неговото станаха известни по повод разследването на международната схема за пране на пари. Чаушев - близък сътрудник на Златев, е човекът, купил къщата в Барселона. Останалите са свързани с офшорка, партньор на фирмата на баща и дъщеря Йовчеви. От офшорката към фирмата на Йовчеви са постъпили близо 2 млн. евро, показа разследване на Bird.bg.

Данъчните не забелязаха офшорките на санкционирания по "Магнитски" депутат

Няма обяснение защо Пеевски е проверяван по този сигнал. От БОЕЦ твърдят, че неговото име не е било включено в сигнала им за къщата в Барселона. То изобщо не е било замесвано досега в казуса, действията на данъчните са първото действие в тази посока.

Защо Пеевски е проверяван само за 2020 г. също буди недоумение. Докато данъчните са правели ревизията му, САЩ обявиха, че санкционират Пеевски за корупция и от това последва блокиране на сметките му. През октомври сайтът Bird.bg (българският участник в международния консорциум на разследващи журналисти, работещи по т. нар. досиета "Пандора") съобщи, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не е обявил в имуществените си декларации като народен представител.

По същото време депутатът се яви в ДАНС, за да даде обяснение без да се изясни за какво точно и това беше първата му публична изява след дълго отсъствие. Той направи и изявление до медиите, в което отрече да е нарушил закона и обяви, че офшорните дружества са били дъщерни на декларирана от него компания, без да уточнява коя, и че цялото му имущество е било надлежно оповестявано през годините. Пеевски посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, "никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки". По закон обаче и офшорките без дейност задължително се декларират и въпросът е защо данъчните не са забелязали това.

По същото време от антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров (който от началото на януари е в оставка), обявиха, че ще анализират всички декларации на Пеевски от 2013-та година. Досега няма публична информация за резултатите от тази проверка.

Гешев: Разследването на "Барселонагейт" продължава

В четвъртък и главният прокурор Иван Гешев, който беше изслушан в комисията LIBE на европарламента в Брюксел, беше питан за "Барселонагейт".

Цитиран от БНР, той заяви, че разследването в България не е приключило, защото се чака от отговор от испанските разследващи. "Информация по дела се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор, посочено е, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, на които до момента няма отговор. И няма как да бъде приключено едно разследване, след като испанските съдебни власти до момента не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон", каза Гешев пред журналисти.

Последната информация по казуса е от миналия юли. Тогава ръководството на спецпрокуратурата съобщи, че води разследване, но бившият премиер Бойко Борисов не е търсен за разпит след образуването на делото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    112
    Всичко е "Пунта мара " или "Фае верде " ама пишете там да се радва простолюдието !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари