НАП няма да удължава срока за подаване на данъчните декларации

0
30 000 декларации са били подадени в рамките на вчерашния ден, което е своеобразен рекорд, разкри Росен Бъчваров
30 000 декларации са били подадени в рамките на вчерашния ден, което е своеобразен рекорд, разкри Росен Бъчваров Снимка: bTV

Срокът за подаване на данъчни декларации от граждани няма да бъде удължен, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров в „Тази сутрин“.

„Всички данъчни декларации вече са подадени. 8 от 10 декларации са подадени по интернет и това е логично. От месец призоваваме нашите клиенти да не посещават офисите на НАП, защото всичко може да бъде направено онлайн“, каза Бъчваров.

Въпреки това огромни опашки се извиха в големите градове пред офисите на приходната агенция. Според Бъчваров те са изглеждали огромни заради отстоянието, което е трябвало да спазват помежду си чакащите, но са били обслужвани бързо.

Един от градовете, където се извиха огромни опашки бе Бургас, но сега ситуацията бе много по-добра и няма чакащи, установи кореспондентът на bTV. Офисът на приходната агенция вече отваря с 1 час по-рано.  Опашки вече няма, а потоците на влизащите и излизащите са разделени при спазване на мерките срещу разпространение на коронавируса.

Около 900 000 души имат ПИК и подават декларации електронно. През последния месец имало засилен интерес към издаването на персонални идентификационни кодове и са издадени още 50 000. 30% от чакащите на опашките са били в офисите на НАП за тяхното получаване.

Макар издаването на ПИК да се може да се заявява електронно, то получаването му трябва да става персонално с представяне на лична карта, за да не се стига до злоупотреба и някой друг да получи Вашия идентификационен код, обясни Бъчваров, който е категоричен, че номерата са били давани изключително бързо -  „за 30-40 секунди“.

Възстановяването на ПИК обаче може да бъде издадено дистанционно чрез проверка на самоличността по телефона и изпращането на номера на имейл адреса, с който се е регистрирал получателя му при издаването.

30 000 декларации са били подадени в рамките на вчерашния ден, което е своеобразен рекорд, разкри Бъчваров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари