НАП изплати 90 стотинки в помощ на фирма заради кризата

1
Рекордно ниската сума е преведена на благоевградско дружество по схемата за подкрепа чрез оборотен капитал
Рекордно ниската сума е преведена на благоевградско дружество по схемата за подкрепа чрез оборотен капитал

Рекордно ниската сума е преведена на благоевградско дружество по схемата за подкрепа чрез оборотен капитал

Националната агенция по приходите е изплатила рекордно ниска сума в подкрепа на пострадала в коронакризата фирма - благоевградското дружество Стелван 2018. По схемата за подкрепа чрез оборотен капитал, по който парите за по-лесно се разплащат от НАП, фирмата е получила числом и словом 90 стотинки подкрепа. Това съобщи Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни - Bird. Бюрото поддържа база данни за изплащаните коронасубсидии, като прегледът показва, че смешната сума от 90 стотинки не е единственото ниско плащане, получено по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.

Търсачката на сайта в частта коронасубсидии изважда 32 страници с по 100 записа на страница резултати на ключова дума оборотен капитал от НАП, показа проверка на "Сега". На последно място в списъка, ранжиан по суми, е фирма Стелван 2018. Фирмата е получила на 28 януари, 2021 г. сумата от 90 стотинки, закръглени на 1 лв. Справка във фирмения регистър показва, че фирма "Стелван 2018" е регистрирана през март, 2018 г. в Благоевград с широк предмет на дейност. Според единственият публикуван към момента годишен финансов отчет фирмата е имала 1000 лв. печалба за 2018 година. Последно фирмата е имала едно осигурено лице - през септември, 2020, като за октомври и ноември няма данни.

Не е ясно защо фирмата е кандидатствала за подрекпа, ако очаква да получи толкова ниска сума. Право да кандидатстват за помощта имат фирми, чиято дейност е била засегната от заповедите на здравното министерство за ограничаване на икономическата дейност в коронакризата. Размерът на финансовата помощ по схемата за подкрепа на оборотния капитал може да е максимум 150 000 лв. и не повече от 20% от оборота за същия период на предходната година, в който е била ограничена дейността. За фирми, които не са работили точно в този период предната година, за базов за определяне на оборота се взима месец октомври. За тървоските обекти, подкрепяни по смехата, допустимият процент от оборота, е 10%.

Интересно е, че в най-ниската част на класацията на получилите подкрепа по тази схема фирми има и други ниски суми. 49 лв. е получила фирмата "Веселин Саръсакалов" ЕТ. 75 лв. е подкрепата за Бенита БГ 2020 ЕООД, 92 лв. за "Славиана травел".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук