НАП и Русенски университет със съвместни лекции по данъчно законодателство

0
С идеята още от студентската скамейка теорията да се свърже с практиката нейни инициатори са асистент Ваня Пантелеева с подкрепата на Декана на факултета
С идеята още от студентската скамейка теорията да се свърже с практиката нейни инициатори са асистент Ваня Пантелеева с подкрепата на Декана на факултета

За първи път офисът на НАП в Русе и Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“ започнаха съвместна практическа лектория по данъчно-осигурителното законодателство, съобщават от Приходната агенция.

С идеята още от студентската скамейка теорията да се свърже с практиката нейни инициатори са асистент Ваня Пантелеева с подкрепата на Декана на факултета проф. д-р Лъчезар Дачев и ръководителя на катедра „Публично-правни науки“ доцент д-р Елица Вълчева-Куманова.  

В първия модул от лекторията техни партньори от русенската приходна администрация са началникът на отдел „Услуги за клиенти“ Галина Пенчева и гл.експерт „Анализи и планиране“ Петко Дюлгеров. За повече от 60 студенти от 4-ти курс в специалност „Право“  заседателната зала на офиса на НАП се превърна в модерна учебна аула, в която повод за обсъждане станаха 2 мултимедийни презентации, подготвени от данъчните служители.

В първата е представен актуалният модел на приходната администрация в България с нейната структура, органи и правомощия, тяхната лична, териториална и материална компетентност, както и видовете актове издавани в практиката им. Втората презентация обхваща практическите дейности по регистрацията на данъчните субекти, нейната същност и предназначение, видовете и процедурите по тях. 

Задълбоченото представяне на актуалната данъчна практика не само даде солидни познания на бъдещите юристи за предстоящия им изпит по „Данъчно право“, но и ги подтикна към поредица въпроси. От особен  интерес за тях се оказа фискалната необходимост от дирекцията в НАП за специално обслужване на големите данъкоплатци и осигурители в страната и условията към фирмите за включването им в нейния обхват. С много професионални доводи – и от юридическа, и от данъчна гледна точна се изпълни дискусията за здравното осигуряване на работещи студенти.  Гостите от русенската „Алма матер“ разгледаха и салоните за обслужване на клиенти и се запознаха с възможностите на системата за електронно управление на клиентския поток.

През декември предстои вторият модул от лекторията, в която експерти от офиса на НАП в Русе ще споделят със студентите от Русенския университет най-актуалните нормативи и практики при извършването на проверки, ревизии и установяването на данъчни нарушения, както и методите за принудителното събиране на държавните вземания. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари