Намерихме ножът, с който е убит Георги

0
Извършителят се казва Йоан Матев на 19 години, тогава е бил на 17
Извършителят се казва Йоан Матев на 19 години, тогава е бил на 17 Снимка: Пиер Петров

"Над 400 лица са проверявани детайлно за алибита.

Всяко едно такова лице, което отговаря на профила е проверявано детайлно. Има снимки от камерата навсякъде. Беше направена качествена експертиза за ръста, който съвпада с този на арестувания. По случая бяха ползвани помощта на партньорски служби."

Това каза Младен Маринов, директор на столичната полиция на брифинг в прокуратурата, информира 24 часа.

"Проверихме всички средни училища, снемане на обяснения от много лица, съдействие от Министерството на образованието за проверки в дневници на училища.

Приложени са всички способи за събиране на годни доказателства.

Обвинение по чл. 115 във вр. 63 за непълнолетните лица. На обвиняемия е взета мярка 72 часа от прокуратурата и предстои внасяне на делото с искане за постоянна мярка. Извършени са претърсвания на всички жилища, които е обитавал, както и коли, с които се е придвижвал", уточниха от прокуратурата.

Извършителят е бил непълнолетен. Наказанието, ако го осъдят е от 2 до 8 години, както предвижда закона.

"Намерен е ножът, с който е извършено убийството, посочил го е свидетел", каза Румяна Арнаудова.

"Разпитан е свидетел, който посочи ножа, той е иззет и изпратен за ДНК експертиза, как се е стигнало до това лице, множество експертизи, истината е, че ние намерихме и оръжието, с което е извършено убийството", каза Арнаудова.

"Йоан Матев влезе в полезрението на МВР преди 5-6 месеца, но за доказване на това престъпление са необходими доказателства и се проведоха множество мероприятия. Направени са експертизи, една от тях е прецедент по нейната сложност. Благодарение на нея докарахме Йоан Матев до пейката, където е убит Георги. Това се допълни с други доказателства. Работата беше изключително сложна. 4-5 оперативни работници бяха ангажирани само с този случай.

Има брат, той е задържан и разпитан като свидетел, след това е освободен", обясни Маринов

"Йоан е бил непълнолетен. Пуснал си е по-дълга коса, пуснал си е брада, качил е килограми. Напълно е променил своите навици, местата, които посещава, спрял е да ходи и на училище. Мотивът за убийството е грабеж. Искал е да вземе портмонето, но това е версия", казва Арнаудова. Йоан Матев не е давал обяснения.

"Какъв е бащата на Йоан Матев не касае разследването", казва Младен Маринов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари