Намериха 39 мъртви пеликана край Бургас

0
Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип
Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип

39 пеликана са намерени мъртви в покрайнините на квартал "Долно Езерово" в Бургас през последните две седмици.

Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, цитирани от БТА.

Други три екземпляра от ятото пострадали птици са спасени и изпратени за лечение и възстановяване в "Спасителен център за диви животни", Стара Загора.

Един от екземплярите след оказана първа помощ, е освободен на подходящо място в природата. Всички са млади екземпляри от вида розов пеликан и са открити след подадени в РИОСВ-Бургас сигнали.

Розовият пеликан се наблюдава на големи струпвания в района на Бургаските езера - места за почивка по време на пролетната и есенната миграция.

Мъртвите птици са намерени под далекопроводи, по телата им има външни наранявания, поради което за вероятна причина за смъртта се счита сблъсък с електропреносната мрежа.

Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип. РИОСВ-Бургас организира работна среща в началото на следващата седмица със собствениците на електропреносните съоръжения, в която ще участват и представители на фондация "Биоразнообразие" и Дружеството за защита на птиците, за набелязване и предприемане на спешни мерки с цел предотвратяване на подобни последствия за мигриращите видове птици.

Двата вида пеликани - розов и къдроглав, които се срещат в България, са защитени от Закона за билогичното разнообразие. При намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят РИОСВ.

В зависимост от състоянието им, животните се изпращат на лечение или за отглеждане в зоологически градини, спасителни центрове, а в случай, че няма очевидни пречки за тяхното оцеляване, се пускат в природата.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари