Налозите върху доходите в България са по-високи от средните в ЕС

1
Най-ниски данъци плащат работниците в Испания
Най-ниски данъци плащат работниците в Испания

Най-ниски данъци плащат работниците в Испания

Данъчно-осигурителната тежест за работниците в България въобще не е ниска, показват данни на Евростат за размера на плащаните налози. Данъкът върху доходите в България е само 10% и е сред най-ниските в страните от ЕС. Но събираните осигуровки не са ниски. Освен това няма необлагаем минимум за доходите. В резултат общият размер на данъчно-осигурителната тежест за хората в България е 22,4%. Това означава, че при заплата от 1000 лв., след плащане на всички налози човек получава чисто 776 лв. Като освен осигуровките, които удържат от заплатата, осигуровки за работника плаща и работодателят.

Данъчно-осигурителната тежест за работниците в България дори е по-висока от средната за страните от ЕС, която е в размер на 20,30%. Най-ниски данъци плащат работниците в Испания - само 6,87% от средната заплата влизат в държавната хазна, показват данните на Евростат. Много ниски са и налозите върху средната заплата на хората в Кипър и Естония - съответно 8,3% и 9,28%.

Самите данъчни ставки в страните от ЕС са по-високи от плоския данък от 10% в България. Но в повечето страни има необлагаем минимум. Например в Естония данъкът върху доходите е 20%. Но има необлагаем минимум в размер до 654 евро на месец и до 7848 евро на година. Размерът на този необлагаем минимум зависи от дохода на човека и намалява с увеличаване на дохода. Така се оказва, че данъчната тежест върху средната заплата в Естония е по-ниска отколкото в България.

Много ниска в сравнение с налозите в България е и данъчно-осигурителната тежест в редица други страни от ЕС като например Нидерландия (12,94%), Чехия (12,95%), Ирландия (13,45%), Малта (13,85%), Гърция (13,97%), показват данните на Евростат.

Най-високи са налозите върху доходите на хората в Румъния - средно 36,19% от размера на средната заплата. На второ място е Унгария с данъчно-осигурителна тежест в размер на 33,5%, а на трето място е Дания с 30,77%. В Германия за данъци и осигуровки отиват средно по 28,65% от заплатите. Това нарежда страната на четвърто място по най-висока данъчно-осигурителна тежест. Топ пет на страните от ЕС с най-високи налози върху доходите се допълва от Литва с 27,99%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари