Найден Тодоров: Културата в България умира!

0
Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи, допълни бившият министър на културата
Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи, допълни бившият министър на културата Видео: NOVA

Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи, допълни бившият министър на културата

Бюджетът на филхармонията, сравнен с този на тези на други източноевропейски страни, е смешен. Фестивал в Румъния, който се провежда за малко по-малко от месец, имаше бюджет от 12 млн. евро, а филхармонията има два пъти по-малък бюджет за цялата година. Музикантите в България не са добре платени. Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи. Това заяви бившият министър на културата маестро Найден Тодоров за "Денят на живо'' по NOVA.

По думите му, за да се промени това, е нужна държавна културна политика. "В момента имаме добър министър на културата. Надяваме се да създаде такава. Трябва да се създадат условия за артистите, така че да работят нормално и младите хора да бъдат окуражени да се занимават с изкуство. Икономиката все още не е оправена, а културата умира. Тя сама по себе си е икономика. Когато се инвестира в култура, в икономиката се връщат много пари - има културен туризъм. Бюджетът за култура трябва да бъде вдигнат, да е 1% от БВП", заяви той.

"Искаме да дадем усещането на софиянци, че живеят в европейски културен град'', категоричен е Тодоров.

С обновена сцена и ново име класическите концерти се завръщат край езерото в Правец това лято. Фестивалът, наследник на Моцартовите празници, вече ще се нарича Pravets Art Nights. Музикален домакин на събитието вече ще е най-престижният български оркестър - Софийската филхармония. Концертите тази година ще се състоят на 21 и 22 юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Ivo
    Така ще е,истина власт си избрахте да бъдат простите и дрипави герб,без грам култура,,че и сложиха зашеф на отдел здраве и култура една куха лейка Ирена Петрова,кьдето си нема понятие какво е музика,кино и театър,ще умирате,и така ще е....
  • 1
    2
    Стефан
    Искаме да дадем усещането на софиянци, че живеят в европейски културен град'' Останалите българи както винаги за софиянци не са хора. Те да живеят в Ориента и варварски- важно е ние да сме добре.
  • 4
    1
    русенец
    Че кой ви пречи да си изкарвате колкото можете, сиреч колкото са ви способностите? Явно нямате такива и чакате с паничката пред държавата. Но пък е демокрация, не е като през соца, когато задължаваха предприятия да финансират " изкуството" ви, бачкаторите бяха задължени и водени под строй да го гледат. Чалгаджийките как се оправят с кинтите? Вие защо не можете?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари