Най-възрастната панда в света почина на 38 години

0
Цзя Цзя е живяла в зоопарк в Хонконг от 1999 година
Цзя Цзя е живяла в зоопарк в Хонконг от 1999 година Снимка: Bugaga.ru

Най-възрастната панда, живееща в плен, Цзя Цзя, почина на 38-годишна възраст в тематичния "Оушън парк" в Хонконг, съобщиха агенциите, пише Монитор.

Цзя Цзя, чието име означава "добра", бе подарена на града заедно с още един екземпляр през 1999 г., във връзка с втората годишнината от отменянето на колониалния статут на Хонконг.

Напоследък пандата консумирала много по-малко храна от нормалното - от обичайните 10 кг, тя хапвала по-малко от 3 кг, вследствие на което теглото й рязко се понижило.

"През последните няколко дни, тя оставаше будна все по-малко време и почти не докосваше храната и водата си. Цзя Цзя не можеше да ходи спокойно, затова прекара деня лежейки", пишат от "Оушън парк" в изявление. "Тя беше толкова немощна, че ветеринарите се съгласиха на евтаназия по етически причини и за да не се мъчи повече Цзя Цзя."

В "Оушън парк" има още три панди, от които една - Ан Ан, в момента приема лекарства за артрит и високо кръвно налягане. Обичайно пандите живеят по-малко от 20 години, ако са в естествената си среда, и около 25 години, ако са в плен.

Проучване на китайското правителство от 2014 г. откри, че 1864 панди живеят в естествената си среда, със 17% повече от броя им през 2003 г. Животните са застрашен вид, защото голяма част от хабитата им е бил изсечен или приспособен за обработване или строителство.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари