Най-малкото кралство в света

0

Таволара – най-малкото кралство в света се намира на юг от Сардиния. Островът е с дължина 5 км, осеян е със стръмни скали и няма пътища и хотели. 

Обитаемата част е единствено около плажа. Най-високата точка е Монте Каноне – 565 метра над морското равнище, пише Economic.bg.

Таволара се обитава от 11 души и 100 планински кози, но често приютява пристрастените към гмуркането туристи, тъй като предлага невероятни подводни картини. Близо до него се намират остров Молара и град Олбия. 

Кралят на острова вероятно е най-необикновеният в света. 83-годишният рибар Антонио Бертолеони, по-известен като Тонино, притежава ресторант вместо палат. Когато в Таволара идват посетители, той ги развежда с ферибот до него. Тонино управлява кралството си по шорти и сандали от 22 години насам.

През 2016 г. кралството отбелязва 180 години от създаването си. Островът предшества създаването на Италия с 25 години.

През 1807 г. прадядото на Антонио Бeртолеони става първият жител на необитаемия дотогава остров. Дженовезе Бертолеони се е заселил там, тъй като искал да намери убежище от закона, след като се оженил за две сестри. Те заживели необезпокоявано.

През 1903 г. тогавашният крал на Сардиния Виторио Емануеле II подписал мирно споразумение с 33-та жители на Таволара. Суверенитетът на острова бил признат и отвъд Средиземно море.

Един ден докато кралица Виктория пътувала на околосветско пътешествие, заповядала британският кораб да спре край най-малкото кралство в света, за да се срещне с неговия управник.

Тя е запазила снимка в златна рамка оттам, която в продължение на години е показвана в Бъкингамския дворец.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари