Най-малко фалшиви сигнали към телефон 112 има в Русе

1
Глобата може да достигне до 20 000 лева
Глобата може да достигне до 20 000 лева Снимка: БГНЕС

От началото на годината в Национална система 112 са регистрирани обаждания от над 120 граждани, злоупотребяващи с услугата 112.

Най-много от тях са регистрирани в Районните центрове 112 в Бургас (38) и София (30), най-малко (3) – в Русе. Случаите са подадени на областните дирекции на МВР за търсене на административно наказателна отговорност и отговорност по Наказателния кодекс, съобщиха от Дирекция Национална система 112.

Тридесет и два са изготвените до момента актове за установяване на административни нарушения (АУАН).

В края на месец май, ОДМВР-Перник е съставила АУАН и е издала Наказателно постановление на гражданин от гр. Трън за нарушение на чл. 28, ал.1 от Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 (ЗНССПЕЕН 112) и е наложила глоба в размер на 2 000 лева. Последният санкциониран гражданин е от гр. Якоруда за това, че е осъществил 428 нерегламентирани обаждания към ЕЕНСП 112.

ЗНССПЕЕН 112 предвижда наказания за неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ - който предава чрез ЕЕН 112 неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, а когато са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, както и обезщетение за причинените на службите за спешно реагиране вреди.

Глоба от 1000 лв. е предвидена, когато с предварително записано съобщение чрез електронно устройство, автоматично се избира телефонен номер 112, ако не подлежи на по-тежко наказание.

При повторно нарушение се налага глоба или имуществена санкция в двоен размер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари