Най-лошият сценарий на ЕЦБ включва икономическа рецесия през 2023 година

1
Този сценарий се основава на потенциално ембарго върху руския природен газ от страна на ЕС
Този сценарий се основава на потенциално ембарго върху руския природен газ от страна на ЕС

Този сценарий се основава на потенциално ембарго върху руския природен газ от страна на ЕС

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос заяви в сряда, че най-лошият сценарий на ЕЦБ предполага икономическа рецесия през 2023 г. и че този най-негативен сценарий се основава на потенциално ембарго върху руския природен газ от страна на Европейския съюз.

Говорейки на виртуално събитие, организирано от Universidad Internacional Menendez Pelayo и Asociacion de Periodistas de Informacion Economica, Де Гиндос разкри, че Управителният съвет на ЕЦБ ускорява работата по подготовката на предстоящия си инструмент за борба с фрагментацията в еврозоната. ЕЦБ е загрижена за рисковете от фрагментация и е решена да се бори с нея, добави той.

Управителният съвет на ЕЦБ обяви след края на извънредното си заседание, проведено на 15-и юни, че банката разработва нов инструмент, за да предотврати финансовата фрагментация в еврозоната.

"ЕЦБ винаги е била ангажирана да се бори с фрагментацията, която е повод за сериозно притеснение за централната банка. ЕЦБ ускорява процеса за подготовка на инструмент срещу фрагментацията", посочи висшият централен банкер.

Междувременно Де Гиндос отбеляза на днешното събитие, че инфлацията в еврозоната ще остане над 8% през следващите месеци, но трябва да започне да намалява след края на лятото.

Той също така посочи, че размерът на увеличението на лихвите от ЕЦБ през септември ще зависи от инфлационните очаквания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари