МАЕ: Използването на въглища в страните от ЕС се увеличава

0
Търсенето на въглища в глобален мащаб през тази година е стимулирано от покачващите се цени на природния газ
Търсенето на въглища в глобален мащаб през тази година е стимулирано от покачващите се цени на природния газ Снимка: АП

Търсенето на въглища в глобален мащаб през тази година е стимулирано от покачващите се цени на природния газ

Количеството на въглищата, които ще бъдат използвани през тази година в глобален мащаб, може да достигне до осем милиарда тона, се казва в доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ).

"Очакваме през 2022 г. световното потребление на въглища да се повиши с 0,7 процента спрямо 2021 г. и да достигне до около осем милиарда тона. Това ще бъде съпоставимо с рекордното количество въглища, които бяха използвани през 2013 г.", отбелязва МАЕ.

Търсенето на въглища в глобален мащаб през тази година е стимулирано от покачващите се цени на природния газ. Поскъпването му тласна много страни към бързо увеличаване на използването им за сметка на синьото гориво, отбелязва агенцията.

Потреблението на въглища в страните от Европейския съюз се очаква да се повиши със седем процента през 2022 г., след като през миналата година скочи с 14 на сто, се казва в долада. В него се отбелязва още, че това се дължи на увеличаващата се тенденция на замяна на природния газ с въглища при производството на електроенергия в редица страни от ЕС на фона на ограничените доставки на синьо гориво и на резките скокове на цената му след началото на руската военна агресия в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари