Ройтерс: Европа върви към рецесия

1
Задълбочаването на кризата и мрачни перспективи карат потребителите да не правят разходи
Задълбочаването на кризата и мрачни перспективи карат потребителите да не правят разходи Снимка: Getty Images

Задълбочаването на кризата и мрачни перспективи карат потребителите да не правят разходи

Еврозоната почти сигурно навлиза в рецесия, тъй като проучванията показват задълбочаване на кризата с разходите за живот и мрачни перспективи, които карат потребителите да не правят разходи, пише агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Макар че според проучванията се наблюдава известно отслабване на ценовия натиск, той остава висок и Европейската централна банка е под натиск, тъй като инфлацията е над четири пъти по-висока от целевата ѝ стойност от 2%, достигайки рекордните 9,1% през миналия месец.

Тя е изправена пред перспективата да повиши агресивно лихвените проценти, точно когато икономиката навлиза в спад.

Повишаването на разходите по заемите би увеличило още повече неволите на задлъжнелите потребители, но въпреки това в анкета на Ройтерс от миналата седмица почти половината от анкетираните икономисти заявиха, че очакват безпрецедентно повишение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ със 75 базисни пункта тази седмица, а почти толкова прогнозират повишение с 50 базисни пункта.

Въпреки тези очаквания еврото спадна под 99 щатски цента за първи път от 20 години насам, след като Русия заяви, че доставките на газ по основния ѝ газопровод за Европа ще останат затворени за неопределено време.

Цените на природния газ на континента се повишиха с 30%, което породи опасения за недостиг и засили очакванията за рецесия и тежка зима, тъй като предприятията и домакинствата са засегнати от високите цени на енергията.

Окончателният съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&Р Global, който се разглежда като показател за състоянието на икономиката, спадна до 18-месечно дъно от 48,9 пункта през август спрямо 49,9 пункта през юли, което е под предварителната оценка от 49,2 пункта. Всичко под 50 означава свиване.

"Проучванията на PMI сигнализират, че еврозоната навлиза в рецесия по-рано, отколкото смятахме досега, начело с най-голямата си икономика Германия, и сега виждаме, че еврозоната се "радва" на по-дълга, тримесечна рецесия", заяви Питър Шафрик от Royal Bank of Canada.

"Преразглеждането се дължи главно на развитието на цените на енергията, които дори след отстъплението си през последните дни остават високи и което означава, че въздействието върху разходите на домакинствата ще бъде по-голямо, отколкото очаквахме досега."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    7
    до 5
    Като ти чета "мислите", май си завършил икономика в Харвард.:) Как така има хем презадоволяване, хем дефицит във всякакви стоки и материали? Кирчо, ти ли си, бе?:))))
  • -3
    6
    Anonimen
    До 4.-А теб кой те задейства - Мустафата ли?
  • 3
    5
    xexe
    Не е голямс работа - за последните 10 г. - 5 рецесии. Така ста като потреблението не стига на производството, т.е. когато народът е презадоволен!
  • 4
    4
    До 1
    Откога минахте на 24 часово дежурство със смяна на ника?Митрофанката ли ви задейства?
  • 0
    3
    плюс-минус
    Ако се вгледам в ръководителите на ЕС и проследя какви ги вършат, се убеждавам що за некадърни и вманиачени в незнам какво си хора. Няма никакво допитване до народите по различни важни за общността въпроси. Те, ръководителите, си правят каквото си искат. А хората страдат. Този европейски "съюз" какво е вече?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари