Най-красивите села в Странджа планина

0

Село Бръшлян

Откакто се засили интересът към селския туризъм село Бръшлян стана едно от най-предпочитаните дестинации. Намира се в сърцето на Странджа планина, на 14 км северозападно от Малко Търново и на 64 км южно от Бургас. Селото има далечна история, първите данни за него са от 17 век.

Къщите са типични за Възраждането, изключително автентични с характерните за времето чардаци и овални порти. От 1982 г. цялото село Бръшлян е архитектурен и исторически резерват

Много от къщите се дават по наем за една или две седмици, с като няма да ви липсва нищо от домашния уют. Има дори и телевизия, въпреки, че ако се намирате в селска къща насред красотата на Странджа планина, би било глупаво да седите пред телевизора.

Село Българи

Село Българи е друга чудесна възможност за прекарване на почивните дни. Намира се в близост до Бургас, на територията на община Царево. Старото му име е било Вулгари.

Уникално е с това, че е дом на едни от последните нестинари у нас. Този древен български обичай, който според учените води началото си от Гърция. Хора с необикновени умения танцуват боси върху жарава в нощта на 3 срещу 4 юни в Деня на Константин и Елена.

В землището на село Българи има запазена отсечка от древен път с дължина между 50 и 100 метра, отвеждаща от морето към Малко Търново.

Село Кости

Кости е китно селце, скрито в полите на Странджа, намиращо се недалеч от границата с Турция, на 91 км югоизточно от Бургас. И тук архитектурата е традиционна и кара всеки посетител да се почувства все едно времето се е върнало с два века назад.

Дървото преобладава като строителен материал и с това създава усещане за топлота. Същият вид жилища могат да се видят и в още две села - Бродилово и Каланджа. С предварителна резервация могат да се наемат стари автентични къщи със съвременни удобства.

Селото си има православен храм - църквата "Св. Св. Кирил и Методий", в която се съхраняват уникални православни икони.

Източник: kmeta.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари