Най-красивите пещери на България

1
Виртуална разходка из дебрите на български пещери
Виртуална разходка из дебрите на български пещери Видео: sedemte_nai

Дяволското гърло - Триградско ждрело

Красотата на тази пещера е величествена и в същото време - страховита. Тя не изпъква с уникални пещерни образувания, а с цялостното усещане от огромната зала, в която падат ревящите води на най-високия на Балканите подземен водопад.

Деветашка - Деветашко плато

Тази пещера впечатлява не толкова с пещерните си образувания, колкото с огромната и внушителна външна зала, където човек усеща величието на природата. Тук се срещат девет вида прилепи и защитени животни.

Леденика - Врачански Балкан

Пещерата е дълга 320 м и има 10 зали. Със своите многобройни образувания, фигури и драперии, тя е една от най-красивите в страната. В нея има и малко синтрово езеро. В една от залите се провеждат концерти.

Съева дупка - Предбалкан, с. Брестница

Пещерата е уникална със своите цветове - зелено, кафяво и бяло. Има катедрална акустика и най-разнообразни пещерни образувания. Дълга е 205 м и има пет зали. През недрата й протича подземна река.

Ягодинска - Ягодинско ждрело

Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „леопардови кожи" (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Дълга е 10 км и е разположена на три етажа. Тя има постоянна температура от 6 градуса.

Снежанка - Баташка планина, Родопи

Позната още като „Перлата на Родопите" , тя впечатлява с красота и причудливи форми. Дълга е само 145 м, но в тях са събрани почти всички възможни пещерни образувания - сталактити, сталагмити, драперии, езерца и др.

Венеца - Стара Планина, с. Орешец

Открита е съвсем случайно през 1970 г. по време на добив на варовик, но е облагородена и отворена за посещения съвсем наскоро - през 2015 г. Пещерата има коридори с дължина около 200 метра и пет красиво осветени зали. Уникална е с изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Оцветяването се дължи на липсата на кислород, при което водата кристализира с цвета на различните скали.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари