Най-голямото сметище за гуми в света гори в Кувейт

1
Ако пожарът не бъде загасен, това ще бъде катастрофа, предупреждават еколози
Ако пожарът не бъде загасен, това ще бъде катастрофа, предупреждават еколози

Ако пожарът не бъде загасен, това ще бъде катастрофа, предупреждават еколози

Най-голямото сметище за гуми в света гори в Кувейт, съобщават местни медии. Очевидци публикуваха снимки и видеозаписи, като се отбелязва, че гигантската струя дим може да се види отдалеч, дори от Космоса.

Екологични организации вече биха тревога, като предупредиха, че ако ако пожарът не бъде потушен в близко бъдеще, това може да причини значителни щети на природата. Причината е, че при изгаряне на стари гуми се отделят опасни вещества, сред които са карцерогенните бифенил и бензоипирен, а също така диоксин, фуран, антрацен и олово.

Пожарът започна на 3 август, като стълбовете от черен отровен дим, издигащи се високо в небето, се виждат отдалеч. Досега е покрита относително малка част от гробището с гуми, чиято обща площ е 600 хиляди квадратни метра“, съобщават очевидци, цитирани от Automedia.bg.

Видео от инцидента се появи в интернет, като то беше качено и на YouTube-канала FA Climate, Weather and Atmosphere. Оттам предупреждават, че пожарът, който е умишлено причинен, е на път да се превърне в екологично бедствие.

Самото сметище се намира в близост до град Сулайбия, като на него са изхвърлени над 52 млн. броя гуми. Снимки от спътници показват, че това не е първият подобен случай, след като по-рано тази година се запали и гробището за гуми в провинция Джахра. Гумите са съхраняват в подобни депа повече от 30 години, като властите обсъждат възможност за тяхното рециклиране, но все още не са открили решение на проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук